Про Хмельницький

Місце зустрічі змінити не можна

Вулиця Проскурівська таки особлива. Вона існує практично з дня виникнення нашого міста і в другій половині XIX століття стає центральною. За час свого існування вулиця багато разів змінювала назви, підпорядковуючи її то імперському режиму, то радянській владі: Олександрівська, 25 Жовтня, Леніна, Генгштрасе. А вже в 1991 році центральна вулиця отримала нинішню назву Проскурівська.

Ще донедавна сіра та буденна, тиха й малолюдна, тепер вона є окрасою міста і його візитівкою. Чиста, охайна, яскрава вона за останні чотири роки стала спільним місцем дозвілля не лише для хмельничан, а й для численних гостей. Тут завжди людно, а в свята Проскурівська перетворюється на величезну концертну і театральну сцену. Бачила вона дефіле та батли кращих духових оркестрів України, яскраві паради неперевершених хмельницьких мажореток та близнюків, зустрічала гостей міжнародного етнофестивалю та народної хореографії, чула веселий сміх дітвори на святах дитинства. А ярмарки? Новорічний, Великодній, під час яких Проскурівська вбиралась у яскраві вогні, приваблювала містян креативними фотозонами, сувенірами, солодощами та смачною вуличною їжею.
Ми вшановуємо на Проскурівській українських Героїв, йдемо спільною ходою, захищаючи традиційні сімейні цінності, слухаємо вуличні концерти та фестивалимо.
У будні Проскурівська також не сумує. Щодня вона відкриває чиїсь таланти: тут вуличні музиканти грають на трубі, баяні, флейті, скрипці, гітарі… Живе чиїмись історіями на лавках, дитячим сміхом біля міських фонтанів.
Тісненько розміщені один біля одного крамнички, кафе, магазини постійно сповіщають про новинки, акції чи відкриття. Тут завжди гамірно, відбуваються різні флешмоби, працює вуличне радіо.
На Проскурівській збирають і кошти для хворих. Повз такі історії також важко пройти. Так, часто збирають і таким хворих, яких не існує. Та то справа кожного — давати гроші чи ні.
Саме на Проскурівській можна зустріти купу знайомих та обмінятися щирими посмішками, перекинутись кількома фразами, дізнатися хто одружився, де провів літо, де дешевше купити картоплю, словом — усю інформацію, яку не знайдеш навіть у соц-мережах.
А от ввечері Проскурівська береже чужі таємниці. Кличе на побачення під ліхтарі, де поєднуються серця закоханих.
Нині Проскурівська в очікуванні свята: 28 вересня їй, як і місту, виповниться 588 років. І знову вся її пішохідна зона стане величезним музеєм, виставкою та спортивною залою. Прийматиме вулиця паради, шоу казкових героїв та суперменів, а ще перетвориться на суцільну фотозону, на одній із яких містяни дізнаються про таємниці Хмельвіля та познайомляться з супергероєм Хмельменом.
Саме тут, на Проскурівській, з великої сцени привітає містян з Днем міста міський голова Олександр Симчишин. Саме тут відбудеться церемонія вручення місту нагороди Ради Європи — Почесного Знака. Тож місце зустрічі змінити не можна. Проскурівська чекає!

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *