Культура

Слово, що карбує духовність

Літературний фестиваль кличе на гостини

Спочатку було слово, воно ― основа всього. Від Божого ― повстав цілий світ, від людського ― народилися нації. Слово володіє незримою силою надихати й об’єднувати. Винятково багатогранне слово у літературі.  У Хмельницькому твори письменників та поетів набувають особливого колориту та глибини у вересні під час міського фестивалю “Слово єднає”. Цього року він відбудеться вже вчетверте. Організатори обіцяють, що його насичена програма справить незабутнє враження на хмельничан. У найближчі два тижні відбудеться більше 40 різноманітних літературних заходів, серед яких зустрічі з авторами, членами спілок та організацій, майстер-класи для молодих літераторів та журналістів тощо.

Вперше фестиваль відбувся у 2015 році. Його ідея виникла під час скайп-зв’язку місцевих літераторів та їхніх колег зі Старобільська. Задум підтримали у міському управлінні культури і туризму. Так слово поєднало Хмельниччину та Луганщину. З року в рік до фестивалю долучалося все більше авторів та поціновувачів. Цього року спеціальними гостями стануть літератори Мирослав Дочинець із Мукачевого, Людмила Ромен із Сум, Мар᾽яна Лелик та Олена Осмоловська з Києва, вінничани Ірина Федорчук, Олег Ратніков, Сергій Головатюк, Михась Скобла з Білорусі, а також традиційно Ірина та Микола Сичови зі Старобільська.
“Цього року вперше приймаємо гостей з-за кордону, відтак фестиваль поступово виходить на міжнародний рівень. Щодня відбуватимуться декілька заходів у різних куточках міста. Окрім бібліотек, літературні зустрічі пройдуть у вищих навчальних закладах, коледжах, школах… Фестиваль яскраво доповнює комплекс заходів для популяризації літературного слова у Хмельницькому”, ― каже начальник управління культури і туризму Артем Ромасюков.
На виконання програми “Читай українською” міська рада активно фінансує видання книг місцевих авторів, а також альманахів “Літературна громада”, “Медобори” та “Південний Буг”. Нові випуски збірників будуть презентовані у рамках фестивалю. Їх укладальники обіцяють здивувати читачів не тільки змістом, а й самим представленням.
Зокрема четвертий випуск альманаху “Південний Буг” містить твори 57 авторів, серед них літератори з інших областей. Презентацію одночасно проведуть у бібліотеках трьох міст — Хмельницького, Вінниці та Миколаєва. Учасники ділитимуться враженнями через скайп-зв’язок.
У літературному творі поруч зі словом повстають художні образи. Щоб це продемонструвати, організатори запланували ще одну онлайн-зустріч із графіком Василем Чебаником із Києва.
“Каліграф-художник знайшов у архівах допетровську кирилицю. На її основі він створив сучасний шрифт “Рутенія”, у якому поєднав минуле та сьогодення. Побачити, як оживають літери нової абетки, відвідувачі зможуть у коротких анімаційних роликах режисера Дмитра Лісенбарта.
Різні види мистецтва доповнюють одне одного. Тому запланували також літературно-музичний тандем. Подільська поетеса Ніна Шмурикова-Гаврилюк читатиме вірші під музику, створену місцевими композиторами Михайлом Люшнею, Іваном Пустовим, Лідією Яцковою та дуетом Юрія та Віри Найдів”, ― розповідає директор міської Цент-ралізованої бібліотечної системи Тамара Козицька.
Однак це далеко не всі заходи, якими дивуватимуть організатори. Одразу кілька з них присвячено створенню інклюзивної літератури. У перші дні фестивалю у Хмельницькій обласній дитячій бібліотеці ім. Т.Шевченка презентували аудіокнигу “Метелики у крижаних панцирах”.
“У цій повісті письменниця Оксана Радушинська зі Старокостянтинова розповідає історію дівчинки-підлітка, яка після автомобільної катастрофи опинилася в інвалідному візку. Аудіоверсію книги створено в рамках проекту “Особлива книга для особливих дітей” за підтримки Українського культурного фонду. Книгу озвучували професійні актори й волонтери. Завдяки аудіоверсії про історію головної героїні зможуть дізнатися діти з вади зору. Вона створена у спеціальному форматі, який дозволяє прослуховувати окремі розділи кілька разів”, ― розповідає директор обласної дитячої бібліотеки ім. Т.Шевченка Валентина Черноус.
Серед цікавинок — відкриття виставки фотовіршів “DiaFragma” в обласному літературному музеї. Також “Форум короткого вірша” у монотеатрі “Кут”, де кожен зможе спробувати скласти експромтом римований твір на задану тему. Посміятися від душі можна буде на гумор-паті “Перцеве тріо на Гастелло” за участю Петра Савчука, Степана Шкапія та Олександра Шелепала.
Поряд із різноманітними зустрічами та презентаціями організатори намагатимуться прослідкувати тенденції розвитку літературного мистецтва. Для цього влаштують конференцію на тему: “Як викликати дитячу книгозалежність” та проведуть ток-шоу про те, якою повинна бути книга ХХІ століття.
Завершиться фестиваль у День міста. У сквері імені Тараса Шевченка влаштують книжковий ярмарок місцевих книгарень та видавництв, зустрічі та автограф-сесії зі спеціальними гостями, а також різноманітні виставки.
Серед святкових заходів ― відкриття мистецької кав’ярні “Elephant” на вулиці Проскурівського підпілля, 75/1. Із англійської це слово перекладається як “Слон” ― саме так називався найпопулярніший ресторан Проскурова на початку минулого століття.
Коли закінчується одна історія, починається інша. Літературні цікавинки організатори фестивалю обіцяють об’єднати і включити до другого альманаху “Хмельницький міський літературний фестиваль “Слово єднає”, щоб у майбутньому розпочати з цієї збірки історію наступного фестивалю.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *