Культура

Жива глибина простоти

У міській раді відкрили мистецький вернісаж члена Національної спілки художників України, графіка, живописця, хмельничанина Володимира Карвасарного.

Виставку розмістили з двох боків від сесійної зали. Вона складається з-понад двох десятків картин. Полотна написані олійними фарбами та акрилом. Усі вони об’єднані релігійною тематикою.
Не зважаючи на те, що на біблійні сюжети уже написано тисячі картин, художнику вдається розкрити в них своє філософське бачення світу.
“Основна частина робіт створена в останні три роки. Живопис ― це покликання душі. Перед тим, як написати картину на релігійну тематику, потрібно насамперед собі дати відповідь на сакральні питання, які потім знайдуть своє відображення на полотні”, ― каже автор.
У картинах “Розп’яття”, “Віра”, “Христос у Гефсиманському саду”, “Таємна вечеря”, “Трійця”, “Апостол Петро” та інших Володимир Карвасарний розкриває духовний та моральний розвиток людини, земне та вічне.
За словами приятеля Володимира Карвасарного, журналіста Євгена Семенюка, раніше кожну з картин художника він бачив окремо і лише сьогодні всі разом. Експозиція справила на нього неабияке враження і спонукала ще раз переосмислити буття людини як творіння Божого.
“Тематика, у якій працює художник, невипадкова. Простір обирав митця, який зуміє виразити у своїх полотнах його глибину. Коли в Європі вперше експонувалася картина “Ісус з зав’язаними очима”, вона викликала чимало запитань на кшталт: “Хіба можна змусити мовчати Сина Божого?”. Спробу придушити релігійність зробила радянська влада. Вона змушувала мовчати кожного. Питання та відповіді на сакральні питання містяться у кожному творі автора”, ― каже Євген Семенюк.
Роботи Володимира Карвасарного сповнені символізму та узагальнення. В умовних образах легко можна пізнати лики святих. Їх зображення емоційні та динамічні, завдяки використанню різноманітних барв: червоного, жовтого, коричневого, синього та зеленого. Усі кольори густі. Кожен із них у сакральному мистецтві має власне значення.
Володимир Карвасарний — учасник майже 40 вітчизняних та міжнародних художніх виставок. Його роботи зберігаються в музеях та приватних колекціях України, Росії, Болгарії, Чехії, Польщі, Франції та США.
За словами керуючого справами міськвиконкому Юлії Сабій, для того, щоб творчість митця була доступною для хмельничан, певний час частина його робіт експонуватиметься у міській раді.
“У серці художника — любов до Бога, її він несе людям через свій талант. За плідну творчу діяльність, високу професійну майстерність та особистий внесок у розвиток національного образотворчого мистецтва Володимир Карвасарний нагороджується грамотою Хмельницького міського голови”, ― зазначила під час вручення відзнаки Юлія Сабій.
Відкриття виставки хмельницького митця супроводжувалася виступом академічного муніципального камерного хору під керівництвом Ігоря Цмура. Хор виконав три композиції “Благослови, душе моя Господа”, “Тропар до Пресвятої Богородиці” та “Мрії”.

Олег Бортник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *