Освіта

Місце, де діти почувалися дорослими

В Хмельницькому відбувся ярмарок професій

Цього року ярмарок професій у парку ім. Т.Шевченка зібрав кілька тисяч дітей: від малюків до старшого шкільного віку. Захід відбувся у рамках міжнародного проекту “Місто професій”, який реалізується в Україні. У Хмельницькому він відбувається вже вшосте, але цього разу діти влаштували справжній бум допитливості.
Біля входу в парк організатори роздавали відвідувачам паспорти “Міста професій”. У них, як у справжніх трудових книжках, дітям робили записи про опанування професій.
За словами ідеолога проекту “Місто професій” Тетяни Люльки, зазвичай роздають до трьох тисяч паспортів, але цьогоріч восьмеро “кадровиків” проекту беззупинно працювали впродовж двох годин, тож дітей було значно більше. Але, на відміну від попередніх років, за “відпрацьовані” години діти не отримували заробітну плату.
“Цьогоріч ми вирішили скасувати “зарплату”, щоб діти могли без поспіху обійти майданчики, які їм дійсно цікаві. Адже головна місія проекту в тому, щоб кожна дитина реалізувала свій потенціал, а не стояла в черзі за “грішми”, нехай навіть і символічними, — пояснила Тетяна Люлька. — Хмельницькі роботодавці запропонували майбутнім спеціалістам майже 100 професій, але хотілося б ще більше. Було б добре, щоб ініціативу також виявляли представники всіх професій. Вішно, що завдяки сприянню міської влади цього року до “Міста професій” долучилися місцеві комунальні підприємства”.
Так, спеціально для заходу фахівці КП “Хмельницьктеплокомуненерго” створили макет щита керування котлом у котельні. Прототип настільки зацікавив дітей, що наступного року фахівці обіцяють удосконалити механічний пристрій програмним забезпеченням.
“Привезти реальний щит ми не могли, тому змайстрували спеціальний макет, який дозволяє зрозуміти принципи роботи котельні. З його допомогою розповідаємо про нашу професію і те, як тепло потрапляє в оселі. Після цього записуємо дітям у паспорт професію “налагоджувальник контрольно-вимірювальних приладів та автоматики”, ― каже заступник головного енергетика “Хмельницьктеплокомуненерго” Борис Лисий.
Чимало професій є малознаних, але важливих, серед них аварійники “Хмельницькводоканалу”.
“Аварійно-диспетчерська служба працює цілодобово. Потрібно реагувати оперативно на виклики, щоб уникнути підтоплення як у будинках, так і на вулицях. Обслуговуємо і стоки, і подачу води в помешкання. Пояснюємо, що наша робота важлива, бо без води немає життя”, ― ділиться майстер аварійно-диспетчерської служби водоканалу Микола Тарадай.
Співробітники Хмельницької дистанції колії ПАТ “Укрзалізниця” розповідали про дефектоскопію. Її фахівці слідкують за справністю рейок. Спеціальним приладом вони обстежують сталеві рейки, щоб перевірити, чи не мають вони тріщин і пошкоджень, які можуть вплинути на безпеку руху потягів. За допомогою спеціальної апаратури та навушників обстежити рейки могли всі охочі.
Серед учасників заходу було чимало приватних фірм та організацій. Діти пробували себе у ролі аптекарів, медичних лаборантів, консультантів і навіть телеведучих.
Поміж алей розташувався автопарк транспортних засобів спеціалізованого призначення. Автоперев᾽язочну, яка побувала в зоні бойових дій, розгорнули лікарі Хмельницького військового госпіталю. Біля екобуса фахівці “Спецкомунтрансу” розповідали дітям, які відходи є небезпечними і чому їх не можна викидати у смітник.
“Дітей потрібно вчити сортувати сміття з раннього віку. Після занять нагороджуємо їх магнітами, солодощами та роздаємо інформаційні листівки”, ― каже юрисконсульт “Спецкомунтрансу” Євгенія Смолієнко.
Одразу кілька автомобілів демонстрували поліцейські та рятувальники.
Державна служба з надзвичайних ситуацій представила основні підрозділи ― вогнеборців, рятувальників, водолазів та піротехніків і п᾽ять різних спецавтомобілів. Одна з пожежних машин обладнана автовишкою, яка у висоту підіймається на 60 метрів, аби дістатися найвищих будівель у місті.
“Біля нашої експозиції завжди багато дітей. Кожному хочеться посидіти за кермом пожежного автомобіля. Наша професія цікавить дітей. Вона не з легких, але почесна”, ― каже керівник прес-служби ГУ ДСНС у Хмельницькій області Олександр Гулько.
Неподалік зупинки на вулиці Героїв Майдану стояв тролейбус, у якому дітлахи могли стати водіями громадського транспорту та кондукторами.
Під час заходу можна було також довідатися, у якому навчальному закладі міста здобувають ту чи іншу професію. Свої локації розгорнули Хмельницький національний університет та професійні училища міста.
Хмельничанин Андрій з восьмирічним сином зупинилися біля експозиції ВПУ №4, де навчають на муляра, штукатура, столяра, слюсаря та інших робітничих професій.
“Нещодавно ми завершили ремонт удома, тому сина зацікавила професія муляра. Вважаю, що чоловік повинен уміти робити все своїми руками. Завдяки заходу діти отримують знання про різні професії. Тому цей вихідний минув для нас не тільки цікаво, але й корисно”, ― каже чоловік.
Ярмарок професій у парку вирував упродовж трьох годин. Відвідувачів було так багато, що ніде було і яблуку впасти. Біля кожної локації юрмилися кілька десятків людей, а до інших вишиковувалися живі черги. Спочатку організатори створювали цей проект, щоб допомогти дітям визначитися з майбутньою професією. Адже щасливою людина може бути лише тоді, коли зробить свідомий вибір і обере собі фах до душі, але згодом концепція заходу стала значно ширшою. Важливо не тільки те, ким буде дитина, коли виросте, але й те, яких рис набуде, працюючи у певній професії.
“Світ змінюється. Запроваджуються автоматизовані процеси, людський фактор мінімізується, тож більше шансів влаштуватися на роботу матимуть ті, хто вміє проявляти комунікабельність і толерантність. Головне, щоб це розуміли батьки і не обмежували дитину рамками свого світогляду. Тому під час заходу радимо батькам не контролювати дітей і дати їм можливість дізнатися про ті професії, які подобаються саме їм. Гарантую, що тоді батьки дізнаються, наскільки їхні діти багатогранні та різносторонні”, ― каже Тетяна Люлька.
12-річна Яна Вовнянко ще не визначилася, ким хоче стати в майбутньому.
“Позаторік відвідувала “Місто професій”, тоді мені тут дуже сподобалося. Цього року знову прийшла, щоб відкрити для себе ще щось нове. Паспорт із записами обов᾽язково збережу, хтозна, можливо, колись він підкаже мені, яку професію обрати”, — каже дівчинка.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *