Місто і влада

Щасливі входини

У Хмельницькому відкрили новий дитсадок за європейськими стандартами

Ще два року тому на вулиці Залізняка в мікрорайоні Озерна між новобудовами поруч із прокладеною стежкою росли чагарники і дерева. Нині замість стежки та розбитої дороги — нова асфальтова зі зручними тротуарами, парковкою, газонами й сучасним освітленням. А на місці хащ височіє триповерхова будівля, розмальована яскравими фарбами. Це — новозбудований дитячий садок “Кобзарик”. На подвір’ї гучно, весело, а від святкових вишиванок, стрічок та повітряних кульок аж рясніє в очах. Тут відзначають входини. Подія й насправді вагома, адже в мікрорайоні Озерна, де стрімко будувалось житло, надзвичайно складно було влаштувати дитину в дошкільний заклад. Відтак батькам доводилось прилаштовувати малечу в переповнені дитсадки.
Зараз ситуація кардинально змінилась. “Козачок” відкрив двері для 350 дошкільнят і сьогодні усім їм можна лише позаздрити. Дитсадок не лише просторий, а й збудований за європейськими стандартами компанією “Будівельний Альянс Груп”. За словами її гендиректора Івана Крутилка, це єдиний дитячий заклад не лише в місті, а й в області, який має сертифікат енергоефективності і всі системи проточно-витяжної вентиляції та кондиціювання. Сучасною мовою, це система рекуперації, під час роботи якої відбувається процес повернення тепла з відпрацьованого витяжного повітря. Завдяки цьому на вулицю виходить охолоджене повітря, а в приміщення потрапляє свіже і нагріте. До прикладу, якщо дитина після прогулянки поклала до шафи мокру куртку чи черевики, то за якихось півгодини одяг висохне. Окрім цього, стіни будівлі утеплені зовні десятисантиметровим шаром екоматеріалу. І це ще далеко не все. На кухні замість газових плит — індукційні. А це миттєве нагрівання спеціально призначеного посуду, який також закупили, та негайне вимикання плити при відсутності посуду, що, звісно, економить витрати електроенергії. За словами кухаря дитсадка Людмили Матвєєвої, готувати на таких плитах одне задоволення: “Швидко, безпечно і при цьому зберігаються всі вітаміни та смакові якості страв. А ще відсутність запаху від смаження, випічки. Що цікаво, від роботи цих плит повітря не нагрівається, тож кухарям працювати комфортно”.
Обладнана кухня у дитсадку ще й ліфтом, яким подаватиметься їжа одразу в групи. Разом з цими новаціями у “Козачку” доволі багато ігрового простору як у приміщенні, так і на вулиці. Є великий спортмайданчик з безпечним покриттям, бігові доріжки, гойдалки та навіси. А ще тут висадили три сотні дерев та кущів, тож зелені не бракує. Є в приміщенні й власне бомбосховище.
Від побаченого батьки дітей у захваті. “Ми щодня спостерігали за будівництвом, оскільки воно поруч з нашою багатоповерхівкою. Знали, що має бути сучасний дитсадок, але те, що побачили, приємно здивувало, емоції переповнюють. І дуже втішно, що влада міста будує заради перспективи, дорого і якісно”, — ділиться враженнями багатодітна мама Олена Ковальчук. Не приховують емоцій і вихователі. Кажуть, умови настільки комфортні, що навіть малеча, яка досі не відвідувала дитсадок, без проблем відпускає батьків додому.
“Будівництво “Кобзарика” обійшлось місту в 53 мільйони гривень. Це недешевий об’єкт, — каже міський голова Олександр Симчишин, — але він того вартий, адже збудований для наших дітей. Не правильно, коли в одній групі 36-40 дітей, це важко і для них, і для вихователів. Сьогодні ми відкриваємо найкращий садочок у Хмельницькому, але й далі продовжуємо будувати дитячі садочки, щоб наші діти зростали в гарних умовах і стали щасливими людьми”.
Поруч із “Кобзариком” зводиться молодша школа. Наступного року планують завершити будівництво й цього не менш важливого об’єкта для мікрорайону Озерна.
Загалом, починаючи з 2016 року, в Хмельницькому здаються в експлуатацію нові навчальні заклади. Так, у 2016 році розпочав роботу дитячий садочок №3 “Світлячок” у мікрорайоні Ружична, в 2017-ому біля садочка №36 “Вербиченька”, що в мікрорайоні Виставка, розпочав працювати новозбудований корпус, а в 2018 році запрацював дитячий садочок №7 “Козачок” у Гречанах.
За словами Олександра Симчишина, коли завершиться вже розпочате будівництво дитсадка в Лезневому та НВО на Старокостянтинівському шосе, плюс запланований ще один дошкільний заклад на Озерній, проблема з дитсадками в місті буде загалом вирішена.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *