Сьогодення

Не маємо права забути

29 серпня в Україні вперше офіційно відзначили День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Саме п’ять років тому в кінці серпня українські війська зазнали найбільших втрат за весь час бойових дій на Донбасі, хід війни був змінений. Ці події відомі як Іловайська трагедія або Іловайський котел.

Тоді, після наступу наших військ, Росія спрямувала на Донбас вісім батальйонно-тактичних груп кадрових російських військових. Переваги агресора були більше, ніж у 17 разів як за чисельністю особового складу, так і за кількістю військової техніки. Українські бійці опинилися в пастці. Путін запропонував нашим бійцям вийти з оточення так званим зеленим коридором. Та коли вранці 29 серпня військові почали виходити з Іловайська, їх підступно розстріляли російські військові. В цих боях загинули 366 українських солдатів, 429 отримали поранення, 300 потрапили в полон.
Вшановуючи загиблих героїв, керівники міста й області, громадськість міста Хмельницького разом із родинами загиблих військово-службовців та учасників добровольчих формувань поклали квіти до меморіальної стели Героям Небесної сотні та російсько-української війни на майдані Незалежності.
Після покладання квітів на Алеї Слави, що на кладовищі у Раковому, відбулася панахида за всіма загиблими хмельничанами, які віддали найдорожче — власне життя за вільну, незалежну та суверенну Україну.
Керуючий Хмельницькою єпархією Православної церкви України Владика Антоній та інші священики відслужили молитву за спокій їхніх душ і за Господнє заступництво для родин, котрі втратили найрідніших людей.
Міський голова Олександр Симчишин висловив найщиріші співчуття рідним загиблих воїнів, їхнім матерям, дружинам, дітям, і наголосив, що подвиг Героїв назавжди залишиться в історії як приклад жертовності в ім’я української нації й усі ми маємо бути свідомими того, що, окрім світлої пам’яті про загиблих Героїв, несемо перед ними ще й велику відповідальність. Усі ми зобов’язані, кожен на своєму місці, щоденно робити все, щоб та велика Україна, за яку вони віддали свої життя, відбулась.
“Розумію, що ще один такий пам’ятний день — це великий біль для кожного з вас. Але прошу вас потерпіти, тому що цей день, 29 серпня, потрібен усім нам, аби ми ще і ще раз приходили сюди, на Алею Слави, помолитися і подивитися в очі наших Героїв, аби зрозуміти, що живемо і працюємо завдяки цим хлопцям, щоб усвідомити, що війна продовжується, — звернувся до присутніх міський голова Олександр Симчишин. — Іловайські події — дуже важка сторінка в українській історії. Для мене Іловайськ став межею, коли особисто зрозумів, що це справжня війна, що забирає людей, яких знав”.
Вдячні хмельничани та рідні загиблих до кожної могили земляків — Героїв російсько-української війни поклали корзини з соняхами, які стали символом скорботи за загиблими на Сході українськими воїнами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *