Культура

Цікаві образи відомих облич

Цілу колекцію класних селфі з відомими особистостями сучасності можна зробити в обласному художньому музеї. Минулого четверга тут відбулося відкриття експозиції українських художників “Парадний портрет”. Проект, приурочений до Дня Незалежності України, стартував ще минулого року з метою створення портретів українських зірок, починаючи зі становлення незалежності. При цьому кожне полотно — нестандартне художнє рішення. Таким чином, як зазначив куратор проекту Єгор Анцигін, визначатимуть, яким може бути і як змінюється сучасний парадний портрет. Його ініціатором став столичний центр сучасного мистецтва “Білий світ”. Ще одним куратором проекту є Влад Кришовський.

“Учасники проекту — 22 українські художники трактували свої портрети зірок так, як забажали (до речі, зовсім не класичний рівень свободи у цій справі, адже колись художник отримував замовлення від особи, яку мав зобразити, і розкіш самостійного вибору зазвичай не мав)”, — тлумачить Єгор Анцигін, котрий теж представив своє полотно на експозиції. Намалював портрет музикантів групи “Хамерман знищує віруси” Володимира Пахолюка та Альберта Цукренка. Каже, ці хлопці на сцені вже давно — понад 21 рік. Тому автор зображає артистів оголеними, справжніми марафонщиками, котрі біжать по купі сміття сучасної популярної музики. Їхній біг символізує щось тривале у часі…
Загалом експозиція містить портрети зірок на різні смаки: від портрету популярної Вєрки Сердючки, який створив художник Андрій Цой, вдало використавши лише впізнаваний головний убір артиста, до філософа Сергія Кримського, котрий підкреслював безмір неба. Його намалював Петро Бевза. Портрет дуже влучний і, звісно ж, символічний, адже чіткі обриси філософа намальовані на тлі небесної блакиті.

Серед експозиції й портрети нинішнього президента Володимира Зеленського. Один із них автор Владислав Шерешевський підписав “Незакінчений”. Художник ніби натякає, незакінчений тому, що ще не розпізнали Володимира Зеленського в його новій іпостасі. Довершити роботу збирається через пʼять років.
Другий “Символічний портрет Володимира Зеленського” написав Олександр Ляпін. Зображує його як зелене створіння, схоже на Барона Мюнхаузена, який осідлав половину коня. Поряд символи — гідра корупції, яку несуть люди, із задньої частини коня висипаються блага на мешканців міста.
Серед робіт і портрет нашого земляка — художника Олександа Антонюка. Він намалював зірку сучасної естради Олега Скрипку. Співак на вогняно-жовтому тлі грає на інструменті, а навколо — різні його образи з крилами, як ангели чи музи.


Велетенські полотна експонатів виставки, розмірами від 1,8 на 1,2 метра. Входить до експозиції й одна інсталяція, присвячена Леоніду Черновецькому.
За цими картинами, прихованими у них часто іронічними символами можна читати історію незалежної України. Триватиме експозиція “Парадний портрет” в обласному художньому музеї до 3 вересня.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *