Культура

Про що говорять “The best” світлини

Вчергове приємний подарунок місту зробив міський музей-студія фотомистецтва. З 1 серпня тут експонується виставка світлин грузинсько-української авторки Наталії Звіададзе “The best”. У експозицію увійшли кращі світлини з її творчого доробку.
Мисткиня, яка народилася в Тбілісі, а мешкає в Україні, — член Національної спілки фотохудожників України та художньої ради Асоціації фотографів Грузії, лауреатка понад 40 міжнародних конкурсів. І це лише за чотири роки творчого стажу.
Фотографуванням захопилася в Парижі, познайомившись у 2015 році з французькою фотомисткинею Анною Любешт. У закордонної профі Наталя Звіададзе брала уроки онлайн. Особливо подобалася чорно-біла фотографія.


З тих пір кредо життя авторки: “Все, що не потрапило в об’єктив моєї камери, не існує!”.
Як зазначив директор музею-студії фотомистецтва Віталій Савін, виставку Наталії Звіададзе до нас привезли з Києва. Це її перша персональна експозиція, яка в нашому місті презентуватиметься до 20 серпня. На закриття в музей-студію фотомистецтва очікують і саму авторку.
Експозиція “The best” складається переважно з серійних фото. На деяких світлинах авторка дає нове дихання непотрібним речам, що притаманно багатьом митцям. Наприклад, на її світлинах зів’ялі, але не менш граційні квіти, вкриті кришталевими краплями, схожими на сльози. Квіти нагадують жіноцтво, яке у будь-якому віці прагне краси і вроди, горює, коли вона в’яне.
Деякі фотографії містичні, навіть моторошні. Такого ефекту авторка досягає, прикривши об’єкт фотографування старою рамою від смартфона.
Захоплюється Наталія Звіададзе й географічною будовою предметів. Серія з її світлин — дивні рельєфи сучасних будівель, натюрморти з геометричних фігур.
На кількох фото — жіноцтво, спіймане несподівано, просто на вулиці: грузинська сучасна наречена у весільному вбранні, схожому на білизну, та фіолетовою короткою зачіскою. А також темношкіра мама з дитиною у простирадлі на спині.
Багато робіт Наталія Звіададзе присвятила краєвидам рідної Грузії. Переглядаючи “The best” світлини, глядач зможе познайомитися з різними жанрами: портретом, натюрмортом, стріт-фото… Авторські фотографії — змістовні, провокують на роздуми, показують, скільки цікавого навколо.
У нашому місті експозицію представляв куратор фотопроекту киянин Андрій Чікановський.

Ірина Cалій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *