Спорт

Перегони на човнах

Хмельницький приймав Всеукраїнський чемпіонат із перегонів на моторних човнах. До міста з’їхалися команди з Черкаської, Одеської, Дніпропетровської та Київської областей. Змагання відбулися за сприяння міського управління молоді та спорту, обласного спорткомітету та федерації з водно-моторного спорту Хмельниччини.
Загули двигуни — і яскраві човни розірвали плесо Південного Бугу. 22 гонщики зі стажем та початківці впродовж двох днів тішили глядачів неймовірною швидкістю та піруетами на воді. Чоловіки та жінки змагалися на 14 видах човнів.


Як зазначила віце-президент федерації водно-моторного спорту України Світлана Асташова, чемпіонат України проходить у три етапи. Перший відбувся у червні в Дніпрі, другий — три тижні тому в Києві, фінальний — у Хмельницькому.
Завданням учасників було пройти шість кругів кільцевої гонки на воді і на швидкість (розганялися до 140 кілометрів за годину), об’їхати задані відстані, оминаючи буйки.
“Той, хто на поворотах не скидає швидкості, ризикує перевернутися чи заглохнути посеред річки. Але спортсменів лякає не це, а власна неуважність. Кожен за сезон проходить дев’ять гонок чемпіонату. Підсумки вираховують за сімома кращими результатами. Крім того, ведеться командний залік, де нараховуються очки. Переможці змагань 24 серпня представлятимуть країну на чемпіонаті світу з водно-моторного спорту”, — зазначила Світлана Асташова.
Вже в перший день змагань кращі результати показала команда з Дніпра, котра вважається найсильнішим конкурентом.


А ось для хмельничанина Олександра Остапова перший заїзд виявився невдалим. Спортсмена підвела несправність човна. Однак це не завадило йому гідно газувати водним плесом у наступних заїздах.
“Мені здається, незначні погрішності, як-от несправність гвинтика, не здатні зламати дух гонщика. Недавно у Тернополі, де ми організовували кубок Євразії, Олександр Остапов, відірвавшись на швидкості від хвиль, просто літав у повітрі”, — відзначив нашого земляка головний суддя національної категорії, дворазовий чемпіон України, майстер спорту Сергій Вишневський.


10-річний Ярослав Корж з Черкас — наймолодший учасник змагань (на фото). Цим видом спорту займається другий рік. Хлопець каже: поки що для нього головне — подолати страх та набратись змагального досвіду.
Своїми враженнями від організації чемпіонату в Хмельницькому поділився одесит Сергій Шелест: “Найчастіше, коли їздимо на змагання, доводиться ночувати або у власному авто, або в наметах. У Хмельницькому нас чекали досить комфортні умови. Почувався, як на відпочинку. База, тут зі мною погоджуються всі спортсмени, у вашому місті дуже хороша. На самій річці рідко бувають великі хвилі і погода не підвела. Все — супер”.
Спеціально для всеукраїнських змагань влада міста виділила пожежний автомобіль та дві машини швидкої медичної допомоги. Судна з води транспортував спеціальний підйомник, а це — досить важкі скутери, глісери, моточовни тощо.
Переможців всеукраїнського чемпіонату обирали у різних номінаціях, залежно від класу. Вручено до десятка кубків та майже два десятки медалей.


Наш земляк, майстер спорту Олександр Остапов посів друге місце в категорії човнів Р-2000. Після чемпіонату України хмельницька команда планує взяти участь у кубку України, який відбудеться вже на початку вересня у Чорноморську.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *