Культура

Модні пані повоєнних часів

У моді повоєнних років на зміну химерності і вульгарності 1930-х прийшли простота і скромність. Завдяки Крістіану Діору стали модними рукави, що звужуються до зап’ястя, пишні спідниці, нижчі за коліно, сукні з акцентом на талії, а також різноманітні сумочки. Жінки стали виглядати витонченіше, жіночніше.
Продемонструвати, що носили модні пані у повоєнні часи на Поділлі, вирішили співробітники обласного краєзнавчого музею. Тут відкрилася виставка одягу та аксесуарів 1940-1960 років під назвою “Вернісаж на Подільській”.


Експозиція налічує 105 екземплярів. Найбільше серед них одягу, зокрема суконь, пошитих з кримпліну, шифону, мережива найрізноманітніших фасонів: з довгими та короткими рукавами, відрізною талією, прямого покрою та зі складками внизу для ділових та вечірніх зустрічей у різні пори року. Кожна з них має власну історію.
“На вечірній сукні люрексною ниткою вишиті візерунки з зображенням дракона. Її власницею була стоматолог з Хмельницького Тамара Сироткіна. Військовий лікар свого часу працювала у Німецькій Демократичній Республіці і звідти привезла ексклюзивний одяг. Після смерті Тамари Сироткіної її онучка передала кілька речей своєї бабці нашому музею. Разом із сукнею нам дістався дуже гарний флакон для парфумів. Він настільки незвичний, що став експонатом місяця. Флакон виготовлений у 1950-х роках чеською фірмою “Яблонекс”, яка займалася продукуванням біжутерії. Пляшечка для парфумів оздоблена штучним камінням та латунно-ажурним плетінням”, ― розповідає старший науковий співробітник науково-масового відділу обласного краєзнавчого музею Ольга Чук.
Поряд із сукнями та верхнім одягом представлене взуття. Як правило, із заокругленою передньою частиною та широким каблуком. Частина виготовлена у колишніх соціалістичних республіках.
Не меншим різноманіттям вражає колекція капелюшків, з полями та без, плетених або пошитих з велюру та фетру.


Звісно, ідеальним доповненням до кожного жіночого образу є сумочка. Хмельничанки повоєнних часів полюбляли носити вироби прямокутної форми. У кольоровій гамі переважали відтінки червоного та коричневого, а також базові чорний, білий та сірий.
Аби відтворити атмосферу давнини, працівники музею доповнили виставку дерев’яними меблями тих часів: тумбою із рухомим дзеркалом, столиком для квітів, вішаком та етажеркою. На туалетному столику ― пудра та помада, поруч ― скринька із різнобарвним намистом зі штучних каменів та перлів. Також у виставковій залі експонували швейну машинку. Модниці могли замовити виняткову сукню у майстрині або пошити її самостійно. Натомість масове пошиття з’явилося трохи пізніше із відкриттям будинків побуту та ательє.
Працівники музею кажуть, що виставка ретро одягу свідчить про те, що хмельничанки полюбляли одягатися зі смаком навіть у непрості повоєнні часи. Модні тенденції тих часів нерідко можна прослідкувати також у сучасній фешн-індустрії.


“Вернісаж на Подільській” — це перша виставка модного жіночого одягу в музеї. Вона тимчасова і експонуватиметься до середини вересня. До цього ми мали лише постійну виставку народних строїв кінця ХІХ початку ХХ століття в етнографічному залі. Наступного року маємо намір представити виставку чоловічого та дитячого одягу. Музей постійно поповнює свої фонди. Технологічний розвиток іде вперед. Речі, звиклі для нас сьогодні, за кілька десятків років також можуть стати музейними експонатами”, ― зазначає Ольга Чук.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *