Мовою здоров'я

Вакцинація — як порятунок

У Хмельницькому стартувала кампанія з вакцинації від дифтерії та правця. Щепитися можна безкоштовно, але це роблять чітко за графіком. У свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра можна дізнатися, чи настав час для вакцинації.
“Навіть тоді, коли людина щепилася, є ймовірність, що вона може занедужати, але хвороба протікатиме значно легше. За статистикою, з тисячі хворих на дифтерію, на жаль, десятеро помирає. Ситуація з правцем ще гірша.
Тим часом вакцинація здатна врятувати життя. За перші три дні кампанії щеплення від дифтерії та правця кількість осіб суттєво збільшилася. Із них чимало дітей. Зокрема, за один день у чотирьох амбулаторіях зробили щеплення приблизно 60 дітей і 10 дорослих”, ― зазначає заступник головного лікаря з охорони дитинства та материнства Хмельницького міського центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Світлана Оленкевич.
Хмельничанка Світлана Гайдамака дізналася про вакцинацію від свого сімейного лікаря і зробила щеплення у перші дні кампанії.
“Дифтерія ― дуже небезпечна хвороба, тому вирішила не зволікати, щоб вберегти себе й оточення, тих, з ким спілкуюся і працюю”, ― зазначає жінка.
До речі, нині у Хмельницькому зареєстрували перший випадок дифтерії. Захворіла 21-річна мешканка Хмельницького, яка в 16 років пропустила вакцинацію проти дифтерії. До лікаря вона звернулася зі скаргами на біль у горлі, підвищену температуру, загальну слабкість.
“Розповсюдження дифтерії є надзвичайно небезпечним, оскільки лікувати її нічим, — каже головний спеціаліст управління охорони здоров᾽я міської ради, лікар-педіатр Ірина Кондратюк. — В Україні немає зареєстрованого антитоксину. Швидко замовити й отримати протидифтерійну сироватку досить складно. Тому, щоб запобігти інфікуванню, варто вакцинуватися”.
Щеплення від дифтерії згідно з календарем повинні робити як діти, так і дорослі. Після 16-ти вакцинацію потрібно повторювати кожні 10 років. Не виняток і люди похилого віку, у яких із розвитком хронічних захворювань знижується опірність організму до інфекцій і вірусів.
Щодо комплексної вакцини, то її у місті вистачить на всіх, запевняють медики. Немовлят у два, чотири та шість місяців, а також півторарічних малюків щеплюють одночасно від дифтерії, кашлюка і правця. Для них є більше 10 тисяч доз. Щоб ревакцинувати шестирічних дітей, медики мають 1125 одиниць вакцини АДП, ще понад 29,5 тисячі ― для підлітків і дорослих. Але внаслідок антивакцинаційної пропаганди та перебоїв із постачанням вакцини кількість нещеплених або яким вакцинацію зроблено не регулярно, значно зросла. Відтак ситуація з інфікуванням може легко вийти з-під контролю. В управлінні охорони здоров᾽я міської ради припускають, що цього року взагалі нещеплених дітей можуть не допустити в дитсадки та школи й обіцяють обговорити продовження щеплень з батьками тих, у кого вакцинація була перервана. На думку медиків, розпочинати вакцинацію ніколи не пізно. Дифтерія і правець значно небезпечніші, ніж кір, бо нерідко призводять до летальних наслідків.
“Станом на 1 липня у Хмельницькому майже 85% дітей до одного року мають щеплення від дифтерії та правця, у 18 місяців ― до 80%. З віком рівень охоплення вакцинацією знижується. Шестирічних дітей щеплено 41%, підлітків ― 35,6%, дорослих ― менше третини”, ― каже Ірина Кондратюк.
Чим більше осіб щепиться, тим менша вірогідність розповсюдження захворювання.
Так було, зокрема, з кором. Наприклад, за перші чотири місяці цього року в Хмельницькому на нього захворіло більше 700 осіб. Після двох місяців посиленої імунізації кількість хворих на кір значно знизилася, зокрема в червні зафіксовано лише 49 випадків.
Вакцинацію здійснюють протестованим та сертифікованим препаратом індійського походження. Його придбали за державний кошт.
У місті медики практикують використання цієї вакцини вже кілька років підряд. Жодних серйозних ускладнень, пов᾽язаних із її використанням, зафіксовано не було. У випадку підвищення температури медики радять не вживати жарознижуючих препаратів, якщо вона не досягла 38,5 градуса, бо це може зашкодити виробленню імунітету.

Данило Маринюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *