Місто і влада

32-а сесія міськради:про місцевих товаровиробників, нові зелені зони, сміттєзвалище й виділення землі під новий освітній об’єкт

Минулої середи відбулася 32-а сесія Хмельницької міської ради. Під час пленарного засідання розглянуто й ухвалено 81 питання порядку денного. На початку засідання Хмельницький міський голова Олександр Симчишин повідомив, що фракція “БПП “Солідарність” зменшилася на два депутати. “Ставлю до відома присутніх, що депутати Андрій Кветко та Григорій Галкін покинули фракцію “БПП “Солідарність”. Вони залишаються позафракційними”, — звернувся до депутатів міський голова. Працюючи без перерви, депутати розглянули питання порядку денного та ухвалили відповідні рішення за дві години.
Коментуючи результати роботи сесії перед журналістами, міський голова виокремив кілька рішень, які назвав унікальними. Зокрема, це рішення про підтримку місцевого товаровиробника. Як наголосив Олександр Симчишин, міський бюджет візьме на себе половину витрат хмельницьких підприємців за їхню участь у всеукраїнських та міжнародних комерційних виставках (порядок відшкодування затвердили на сесії). “Такою підтримкою товаровиробників можуть похвалитися лише кілька українських міст, — зауважив міський голова. — Маємо досить переконливі цифри: порівняно з 2015-м кількість нових робочих місць у Хмельницькому зросла на 14 тисяч, а за минулий рік — на 5200. А це додатково 55 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб”.
Хмельницькі депутати дали добро на продовження викупу земельних ділянок площею 6 гектарів для впорядкування діючого сміттєзвалища за ціною, яка не перевищує їх експертну грошову оцінку. Для цього уповноважили керівництво КП “Спецкомунтранс”. За словами міського голови, на минулих сесіях міської ради депутати дали дозвіл на викуп трьох гектарів землі поблизу місцевого сміттєзвалища. “Ми викуповуємо земельні ділянки, щоб упорядкувати нинішнє сміттєзвалище за п’ять мільйонів євро гранту безповоротних коштів, які має надати Європейський банк реконструкції та розвитку. Кошти не на будівництво сміттєпереробного заводу, а на впорядкування сміттєзвалища: зокрема, на вирівнювання його схилів, адже наразі їх нахил не відповідає жодним вимогам, — зазначив міський голова. — Крім того, буде проведена рекультивація полігону побутових відходів. Наразі із запланованих заходів проводиться лише його дегазація”. Це продовжить можливий термін експлуатації сміттєзвалища на 20-30 років. У цей час в місті має запрацювати сміттєпереробний завод. “Тому чекаємо на уточнення міського бюджету для виділення додаткового фінансування”, — повідомив міський голова і розповів, що вже на початку липня заплановані завершальні перемовини із Європейським банком реконструкції та розвитку для виділення коштів на реалізацію цього проекту.
Узаконили межі трьох нових скверів: одного на Озерній і двох — у Південно-Західному мікрорайоні. Щосесії вже традиційно депутати відводять у натурі землю під сквери чи парки. “Формуючи нові зелені зони, унеможливлюємо там будь-яку їхню подальшу забудову”, — наголосив міський голова. Окрім цього, депутати своїм рішенням зарезервували одну земельну ділянку на вулиці Січових стрільців під будівництво освітнього об’єкта на 45 тисяч метрів квадратних. “Плануємо побудувати гімназію або навчально-виховний комплекс, — поділився Олександр Симчишин, — але в будь-якому випадку це буде освітній заклад. Адже навіть новий НВК, який ми наразі будуємо на вулиці Залізняка, не вирішить проблем мешканців Озерної. Тож цілком можливо, що в 2021 році ми розпочнемо в цьому мікрорайоні ще одне велике будівництво”.
На 32-й сесії міськради депутати вдруге проголосували за Програму “Про бюджет участі”. “Ми задоволені тим, як ця Програма працювала минулими роками. Цьогоріч мали багато громадських проектів високого рівня, бачимо, як поступово учасники позбуваються егоїстичного формату та набувають суспільного. Зокрема, недавно впроваджено проект-переможець “Американський пікнік”, що з успіхом пройшов у Хмельницькому”, — зазначив Олександр Симчишин. І наголосив, що в наступні роки місто продовжить фінансувати громадські ініціативи, щороку виділяючи на їх реалізацію 1-2 мільйони гривень. Міська влада розраховує, що громадськість і надалі подаватиме цікаві проекти для поліпшення життя міста. Підтримано місцеві ініціативи мешканців вулиці Бандери, а також батьків та педагогів НВК №31. Визначено 25 обдарованих дітей, які отримуватимуть стипендії міської ради. За ініціативою міського голови, розмір стипендій з 1 вересня зросте більше, ніж удвічі.
Сесія міськради ухвалила кілька звернень до центральних органів влади. Зокрема, щодо заборони гральних автоматів, на підтримку мистецьких навчальних закладів та асоціації будівельників. Останнє пов’язане з призупиненням присвоєння номерів сертифікатів для здачі об’єктів в експлуатацію комерційної та багатоповерхової житлової забудови. По завершенню роботи сесії міський голова подякував депутатам за роботу. “Приємно, що конструктивна робота ваша не залежить ні від сезону відпусток, ні від наближення виборів, ні від будь-яких інших факторів”, — зазначив Олександр Симчишин.

Вікторія Стандрійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *