Освіта

Молодь відкриває рідну країну

Молодь — рушійна сила змін! Саме такий девіз всеукраїнського конкурсу “Відкривай Україну”. Протягом чотирьох років за ініціативи освітньої фундації “З країни в Україну” школярі презентують на конкурсі свої проекти — добрі справи для себе та інших. Цьогорічний півфінал “Відкривай Україну” серед учнів Хмельницької та Вінницької областей відбувся в Палаці творчості дітей та юнацтва за підтримки міської ради, департаменту освіти і науки, “Молодіжного центру” і ГО “Молодь за краще майбутнє”. Участь у ньому взяли 13 команд з різних міст. Теми проектів різноманітні, але найпопулярніша — екологічна. Діти озеленювали, облаштовували території шкіл, місцевих парків, зони відпочинку на занедбаних територіях, прибирали, збирали і сортували сміття… Задля досягнення мети школярі налагоджували співпрацю не лише з педагогами, а й з місцевою владою та громадою, проявляли свої менеджерські здібності.

Проекти на екотеми презентували й хмельницькі школи. Наприклад, “Команда, що врятує світ” ліцею №17, зібравши спонсорські кошти, за погодженням міського голови Олександра Симчишина взялася за благоустрій острова на Південному Бузі. Діти висадили тут декоративні дерева. Кажуть, роботи продовжуватимуться. Хочуть зробити тут альпінпарк, зони відпочинку. Головна перешкода — спосіб переправи на острів. Хотіли б за підтримки влади збудувати підвісний міст або запустити комунальний човен. Нині ж водами навколо острова курсують лише приватні човни.
Представлено на конкурсі й чимало інших проектів. Одна з команд Вінниччини відремонтувала сільську транспортну зупинку: зробили дах, лави, поставили поблизу креативну урну для сміття, насадили квітів навколо.
Ще один цікавий проект — реставрація замку палацу Ксідо у Хмільнику. Діти за підтримки дорослих зробили чимало кроків для реставрації міської історичної памʼятки. Журі конкурсу, серед якого поважні педагоги, фахівці, котрі працюють з молоддю, щоб обрати найкращий проект, задавали дітям чимало запитань. Команди відстоювали свої проекти горою. Здавалося, на сцені не діти, а дорослі управлінці, які вміють доводити свою правоту й прагнуть зробити життя кращим. Відтак за результатами журі у півфіналі “Відкривай Україну” перше місце розділили дві команди. Перша — “Еколайн” Ладижинської НВК №1. Учні понайомили з історією свого міста через шкільне телебачення. За їхньою ініціативою створено шкільну студію звукозапису і започатковано передачу “Наші люди” про видатних ладижан.
Другою переможницею стала команда “Торнадо” учнів Хмельницького колегіуму ім. В.Козубняка. Діти першими в нашому місті висадили біля школи калинову алею, яка з часом має перерости у калиновий сквер — зону відпочинку перед головним входом у навчальний заклад. Щороку учні перших та одинадцятих класів саджатимуть нові дерева.
Фінал конкурсу “Відкривай Україну” відбудеться восени у Києві. Переможці отримають головний приз — освітньо-пізнавальну подорож Європою. Призи півфіналістам: кубки, футболки та сумки у Хмельницькому вручав керівник “Молодіжного центру” Владислав Гребенюк.
Продовженням проекту “Відкривай Україну” став всеукраїнський фестиваль освітніх інновацій “Освітній хайп”. Паралельно учнівських конкурсних презентацій у Палаці творчості дітей та юнацтва хмельничани демонстрували інноваційні підходи до формування особистості, авторські розробки тощо. В рамкам “Освітнього хайпу” також презентувалися ноу-хау компʼютерних шкіл міста: роботи, іграшки на дистанційному керуванні тощо. Охочі відвідали лекції арт-терапевта Інни Гаврилюк на теми: “Проектний менеджмент”, “Тайм-менеджент”, “Молодіжна політика” та “Арт-терапія”.
“Одна з найцікавіших фестивальних локацій — “Музей шкільних жахів”. Сатирично демонструвалися реалії, які відбуваються в наших школах. Наприклад, один зі шкільних жахів — вчителька математики, яка неправомірно зачиняла учнів у класі. Деякі випадки зі шкільного життя дійсно обурюють і про них мають знати інші, щоб таке більше не повторилося”, — зазначив Владислав Гребенюк.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *