Культура

З теплом сердець творили Україну

Батьківщину не обирають, тому треба робити все, щоб земля, де народився, була найкращою, — творити її своїми руками. Так, власноруч творили Україну вихованці дитячо-юнацького центру, що в мікрорайоні Ракове. З нагоди Дня Конституції, 26 травня, тут відкрилася виставка мистецьких робіт “Україно, доле моя”. Кілька десятків експонатів — унікальні творіння дитячих талантів і керівників гуртків центру.


Названа експозиція за роботою вихованців гуртка художнього різблення по дереву, що символізує соборність, велич України, її достаток. Багатокомпонентний витвір створений під керівництвом викладача Віталія Мельника.
Дитяча творчість вражає. У різноманітних техніках, в притаманних дитинству яскравих кольорах діти творили головні символи України.
Поряд з центральною роботою експозиції — ляльки-берегині у техніці оригамі. У барвистих віночках і строкатих сукнях червонощокі україночки, наче ведуть хоровод. Натомість роботи викладачів — філігранні, з тонким символізмом, як-от “Родинне серце” та “Серця України” керівника гуртка мистецько-естетичного напрямку Олени Бакало. Під її керівництвом вихованці центру створили й герб на фоні прапора з солоного тіста.


Вивчали діти й петриківський розпис. Керівник гуртка Наталя Кайота з учнями восьмих-девʼятих класів створили велику писанку з папʼє-маше, декоровану петриківким розписом.
Наталя Кайота створила й головний символ експозиції — калину в техніці паперопластики — зі щільно змотаного паперу.
Робота 13-річних Валентина Литвенюка та Натана Горбатюка створена в техніці ізонитки: на дрібних гвіздках, забитих у деревину в формі жіночого обрису, щільно засновано нитку, наче павутину. Допомагав дітям творити керівник гуртка декоративного дизайну Роман Овчарук.
Постійно діюча композиція дитячо-юнацького центру теж присвячена Україні. Велетенське серце на стіні “Україна назавжди” складається з різних елементів-символів: батьківська хата, лелека, вулик, козак та козачка… Тут застосовано різні техніки: торцювання, солоне тісто, образо-творче мистецтво…


За роботою над удосконаленням цієї експозиції застали двох вихованок центру Софію Козак та Дашу Фріз: робили квіти маку. “Хочеться показати, що наша Батьківщина дійсно найкраща!” — кажуть дівчатка.
“Гартують національний дух у дитячо-юнацькому центрі не лише в гуртках мистецького спрямування. Тут діють 37 бюджетних гуртків художньо-естетичного, фізкультурно-оздоровчого напрямків: діти грають у футбол, шахи, настільний теніс, вивчають вільну боротьбу, бойовий гопак. Діють у центрі й науково-технічні гуртки: компʼютерна техніка, радіоконструювання. Крім того, за бажанням батьків дітей навчають англійської мови, танців, готують до ЗНО та першого класу”, — зазначає заступниця директора центру з навчально-виховної роботи Марія Гладун.


Так з любовʼю й трепетом, свідомо й відповідально створюючи крихітні елементи декору, діти вчаться любити, берегти, творити Україну.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *