Місто і влада

Релакс і драйв: у місті будують нові велодоріжки

У Хмельницькому активно впроваджується європейська тенденція розвитку та пропагування велотранспорту. З року в рік у місті збільшується кількість місць, відведених спеціально для пересування на велосипедах.
У місцевих органах влади переконані, що велосипед — це екологічно безпечний засіб пересування, який заслуговує на те, щоб мати свою інфраструктуру.
Відтак незабаром на вулиці Прибузькій з боку житлової забудови з’являться ще дві двосторонні велодоріжки.
За словами начальника управління житлово-комунального господарства міської ради Василя Новачка, тендер на будівництво двох об’єктів виграло ТОВ “БУДМАКСПЛЮС”, яке торік здійснило капітальний ремонт Привокзальної площі.
Кошторисна вартість будівництва велодоріжки на вулиці Прибузькій від Кам’янецької до Старокостянтинівського шосе складає 7,4 мільйона гривень, а від Старокостянтинівського шосе до вулиці Трудової ще 4,3 мільйона.
Велодоріжка буде виконана з бруківки. На відміну від асфальту, фігурні елементи мощення витриваліші. А ще в разі потреби їх легше відремонтувати.
Наразі підрядник розпочав будівельні роботи поблизу виробничої бази “Хмельницькводоканалу”. Поміж Старокостянтинівським шосе та вулицею Трудовою вже виклали 500 квадратів бруківки. Щоб не було просідання окремих елементів, робітники спочатку розчищають місце для велодоріжки. Потім стелять основу — щебінь, пісок та гранітний відсів і насамкінець вимощують бруківку. Ширина велодоріжки — 2,5 метра. Посередині вимощуватимуть кольорові фігурні елементи, щоб розділити її на дві смуги руху та забезпечити вільний проїзд велосипедистів у протилежних напрямках.
“На вулиці Прибузькій є одна вузька ділянка, де обладнати велодоріжку не вдасться. Там буде встановлений відповідний знак. На цій частині велосипедисти та пішоходи рухатимуться суміжно. Щоб побудувати велодоріжку, звузять ширину зеленого насадження, що простягається вздовж дороги. Переважна більшість дерев залишається на своїх місцях і тільки незначна частина потрапить під знесення. Тротуар обабіч велодоріжки відремонтують там, де він у поганому стані”, — каже Василь Новачок.
Загальна протяжність двох двосторонніх велодоріжок вулицею Прибузькою складає три кілометри.
В управлінні житлово-комунального господанства міської ради твердять, що завершити будівництво цих велодоріжок до кінця року цілком реально, якщо проект буде профінансований у повному обсязі.
Завдяки будівництву нових велодоріжок у перспективі вдасться створити велотрасу, яка поєднуватиме кілька мікрорайонів міста. Вона починатиметься від мікрорайону Гречани і, через вимощену доріжку в парку Михайла Чекмана, сягатиме вулиці Прибузької, далі повертатиме на Старокостянтинівському шосе і виходитиме аж на проспект Миру. До речі, на Виставці будівництво велоінфраструктури планують незабаром завершити.
У переважній більшості для любителів велосипедного транспорту будуватимуть безпечні доріжки, а там, де це зробити неможливо, відводитимуть спеціальні смуги на проїжджій частині, де немає зупинок громадського транспорту.
“Наразі триває ремонт асфальтного покриття на Старокостянтинівському шосе на відрізку від вулиці Зарічанської до Прибузької. Щоб відвести спеціальне місце для велотранспорту, дорогу подекуди потрібно розширити, замінити асфальтобетонне покриття, встановити безпечні водозливні решітки. Вочевидь, відділити окрему смугу на цьому відрізку вдасться вже наступного року”, — прогнозує Василь Новачок.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *