Місто і влада

Інтерактивна модель навчання — нові можливості для школярів

Для покращення матеріально-технічної бази загальноосвітніх закладів за кошти міського бюджету придбано 10 смартбордів EdPro Touch65 для десяти міських шкіл. Вартість одного складає 140 тисяч гривень. З 1 вересня технологічні новинки на повну використовуватимуть у навчально-виховному процесі.
Смартборди будуть максимально корисними як для вчителів, так і для учнів — унікальні в навчально-виховному процесі, мають величезний функціонал та дозволяють робити дива під час навчання. В програмному забезпеченні закладено більше 100 різних інструментів, понад 1100 3D анімацій, ігор, тестів, дослідів та багато іншого потрібного сучасним школярам. Саме такі новинки не лише полегшать процес навчання, але й підвищать цікавість учнів до здобуття нових знань.
За словами міського голови Олександра Симчишина, наступного року заплановано придбати смартборди для кожної школи.
Десять шкіл Хмельницького отримали сучасне обладнання — смартборди EdPro Touch65, якого досі жоден навчальний заклад не мав. Сучасні сенсорні панелі дають більше можливостей у використанні інноваційних методів, аніж мультимедійні дошки. Перші десять смартбордів розподілили у такий спосіб, щоб принаймні по одному припадало на кожен мікрорайон.
Технологічна новинка — це 65-дюймовий пристрій із вбудованим програмним забезпеченням. На смартборді встановлений Windows 10, тому опанувати пристрій легко зможуть учителі та учні, котрі мають навички роботи із персональними комп’ютерами. Керувати відкриттям файлів можна за допомогою бездротової клавіатури, а також безпосередньо торкаючись екрана, на кшталт смартфонів та планшетів. До речі, смартборд розпізнає одночасно до 20 дотиків, що дозволяє працювати одразу кільком особам. Інтерактивну панель можна підключити до мережі Wi-Fi. Також на ній є різноманітні гнізда для встановлення зйомних носіїв, зокрема флешок.
Головною перевагою смартбордів є програмне забезпечення “MOZABOOK”, яке охоплює всі предмети середньої школи, починаючи від точних та природничих дисциплін до гуманітарних наук, а також трудового навчання, образотворчого мистецтва, музики та фізкультури.
У медіа-бібліотеці зібрані 3D анімації, освітні відео, ігри тощо. Завдяки використанню інноваційних методик педагоги сподіваються ще більше зацікавити учнів вивченням різних наук. За словами виконуючої обов’язки директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Людмили Корнієцької, використання новітніх технологій у навчальних закладах — це вимога часу. Адже сучасні учні легко засвоюють інформацію, коли зможуть її не тільки почути, але й побачити.
“Після того, як школярі послухають лекцію з використанням 3D анімації та відео, вони можуть пройти тестування. Смартборд сам визначить, як учень відповів на запитання, і дасть оцінку знанням дитини. Також новий пристрій дозволяє провести тестування для вчителів. До того ж педагоги можуть завантажувати сюди власні уроки та працювати з дітьми за персональними розробками”, — каже Людмила Корнієцька.
Одним із закладів, котрий отримав новітню технологічну розробку, стала гімназія №1. За словами директора цього навчального закладу Святослава Ратушняка, вчителі гімназії №1 активно застосовують сучасні технології у навчальному процесі, беруть участь у семінарах, тренінгах та освітніх фестивалях. Інтерактивна панель розміщується на спеціальній підставці з колещатами, що дозволяє транспортувати її з кабінету в кабінет. Однак у гімназії №1 розмірковують про те, щоб створити окремий кабінет, де смартборд перебував би більшість часу. А спеціальний графік дозволить кожному вчителю провести для своїх учнів навчання з використанням цього сучасного обладнання. Тим часом улітку самим учителям доведеться навчитися користуватися смартбордом і обміркувати, у який спосіб використовувати пристрій під час власних уроків у новому навчальному році.
“Завдяки 3D картинкам учні побачать історичні події, вулкани, двигуни автомобілів, будову органів. Від різноманіття матеріалів аж дух захоплює. Одразу виникають нестандартні підходи до викладання навчальної програми. Наприклад, під час уроків фізичного виховання учням можна буде демонструвати короткі відео про видатних спортсменів, їхні навички та вміння, технологію виконання кидків, наприклад, у баскетболі, а після того розпочинати практичні заняття”, — ділиться враженнями та планами Святослав Ратушняк.

Ірина БАБІЄНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *