Соціум

“Берег надії” дарує надію

Вузька асфальтована дорога посеред лісу, що поблизу села Головчинці, веде до двоповерхової будівлі під назвою “Берег надії”. Це — рекреаційний центр сімейного типу, де відновлюють здоров’я діти-інваліди та інші групи населення з обмеженими можливостями.
Двоповерхове приміщення ховається серед густої лісової зелені. Тут свіже та чисте повітря, настояне на диких травах, дзвінка тиша, в яку раз по раз вриваються переспіви птахів, а ще простора територія. На вході широкі дверні рами і зовсім немає порогів — зручно для людей з різними обмеженими можливостями, зокрема й на візках. Та будинок цей особливий ще й тим, що людям дають змогу не лише відпочити, отримати комплекс лікувально-профілактичних послуг, набратися позитивних емоцій, а й повністю перезавантажитися. Адже тим, хто має обмежені можливості, дуже важливо вирватися зі стін власного помешкання, поспілкуватися з собі подібними, а ще підзарядитися надією і оптимізмом, щоб жити далі.

Місто розширює
можливості центру

“Берег надії” функціонує вже 11 років. Тож має свою історію становлення. Заклад змінюється поступово, в міру того, як Хмельницька міська рада виділяє на потреби відповідне фінансування, оскільки повністю його утримує. З кожним роком сума коштів на забезпечення закладу, ремонти, придбання меблів, спортивного обладнання, тренажерів, харчування та обслуговуючий персонал збільшується. І якщо в 2014 році влада виділила на рекреаційний центр 622 тисячі гривень, то у 2018-му ця сума вже склала понад мільйон. Загалом за цей час на фінансування “Берега надії” спрямовано понад шість мільйонів гривень.
І зміни у рекреаційному центрі сталися разючі. Спочатку капітально відремонтували одну частину корпусу, облаштували новими меблями 12 житлових кімнат, обладнали зал для прийому їжі (кухня знаходиться на другому поверсі, а люди з обмеженими можливостями мешкають на першому), два спортивні зали, душові та вбиральні зі спеціальними пристосуваннями. Приміщення центру має сучасне лікувально-оздоровче та ігрове обладнання, а також засоби реабілітації (багатофункціональний тренажер, дитячі мати, комплект для масажу, лікувально-оздоровчий комплект укладок “Турбота”, сухий басейн, набір сенсорних м’ячів, багатофункціональні тренажери для реабілітації опорно-рухового апарату та інше обладнання для релаксаційної та сенсорної кімнат).
У 2015-му рішенням сесії Хмельницької міської ради були внесені зміни в Статут центру, що дало можливість надавати рекреаційні послуги переселенцям, тимчасово зареєстрованим в обласному центрі, та особам, які мешкають у зоні розмежування АТО. Як тільки виникла така можливість, “Берег надії” запросив на оздоровлення дітей зі Старобільська Луганської області, яке є побратимом Хмельницького. За два літні періоди (2015-2016 роки) в “Березі надії” оздоровилося 162 дитини.
“Відкриття рекреаційного центру, ініціатором якого було управління праці та соціального захисту населення міської ради за сприяння Українського фонду соціальних інвестицій, стало непересічною подією не лише для нашого міста, області, а й усієї України, бо подібного унікального закладу не було, — зауважує Словян Воронецький, начальник управління праці та соціального захисту населення. — За період функціонування “Берег надії” прийняв майже 1600 відвідувачів…”
У 2016-2017 роках за сприяння управління праці рекреаційний заклад зробив чималі придбання. У 2016-ому закупили меблі, придбали два ноутбуки, п’ять велосипедів, холодильник, плазмовий телевізор, автомобіль “Газель”, який використовують для перевезень відпочивальників, провели швидкісний Інтернет. Ще більше закупили в наступні роки: 15 гірських велосипедів, нову електричну плиту, генератор для забезпечення безперебійного електропостачання кухні та котельні, оновили кухонні меблі та посуд. Того ж року в “Березі надії” з’явився комп’ютерний клас з Інтернетом, облаштували новими тренажерами спеціальний зал та в кожній кімнаті встановили плазмовий телевізор. Також добротно утеплили фасад рекреаційного центру. Серед новітніх послуг, які стали пропонувати своїм клієнтам, — кисневі коктейлі й іпотерапія. А ще запросили на роботу практичного психолога для психологічного супроводу учасників АТО та членів їхніх сімей.

Турбота породжує
вдячність

“Колектив центру — чудовий. Турбота — відмінна, — такі відгуки пишуть відвідувачі після свого перебування в “Березі надії”. І, як правило, наступного року знову просяться сюди, аби відчути справжні турботу, піклування, доброзичливість.
“Найбільше прагнемо, щоб люди почувалися, як удома. Для нас головне — створити відпочивальникам сприятливу атмосферу”, — розповідає директор закладу Андрій Гулько.
В “Березі надії” відпочивальники можуть скористатися різними послугами: фіточаї, аромотерапія, інгаляційні процедури, профілактичні масажі, а також заняття в тренажерному залі. Під час відпочинку забезпечується повний медичний супровід. Для тих, хто любить їзду на велосипеді, розроблено два маршрути велоекскурсій. Щоб урізноманітнити дозвілля, постійно організовуються екскурсії історичними місцями Хмельниччини, пропонують прогулянки на човні затоками річки Південний Буг. Охочі мають можливість порибалити. В червні, обіцяє директор центру, запрацює нова послуга — бджолотерапія.
“Днями ми закінчили ремонт другої частини корпусу, переданої “Берегу надії” від ДЮОК “Чайка” рішенням сесії Хмельницької міської ради в січні цього року,— розповідає Словян Воронецький. — Тож тепер РЦ “Берег надії” займатиме площу 1550 квадратних метрів. А це, як мінімум, 55 додаткових місць, причому щорічно. Наразі в оновленому приміщенні вже є відпочивальники”.
Загалом за п’ять місяців цього року в центрі оздоровлено 198 осіб, серед яких учасники АТО з сім’ями, діти учасників АТО, а також діти з обмеженими можливостями. Графік заїздів повністю розписаний до кінця року.
Понад мільйон гривень з міського бюджету витрачено цього року на ремонт другої черги РЦ “Берег надії”. За ці кошти встановлено систему опалення, облаштовано 26 кімнат для проживання та інші приміщення. На завершенні будівництво 125 метрів пандусу для доступності осіб, які пересуваються на візках, на місцевому стадіоні, на що передбачено 406 тисяч гривень. Але роботи з облаштування центру на цьому не завершаться. Бо є потреба утеплити фасад, замінити дахове покриття. А ще тут мріють про облаштування соляної кімнати, яку також можна буде використовувати для зміцнення здоров’я майбутніх відвідувачів. У “Березі надії” радо зустрінуть кожного!

Вікторія Стандрійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *