Юридичний кабінет

Відпустка по догляду за дитиною до трьох років

Після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами матері нерідко йдуть у відпустку по догляду за дитиною до трьох років, а якщо малюк часто хворіє, продовжують відпустку до шести років.

Як правильно зазначити дату закінчення відпустки по догляду за дитиною до трьох років у наказі?
Працівниця, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, може в будь-який час перервати свою відпустку і вийти на роботу на умовах повного або неповного робочого часу. Тому в наказі про надання відпустки по догляду за дитиною до трьох років конкретну дату закінчення такої відпустки не зазначають.
Жінка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років за основним місцем роботи. Чи зберігається при цьому місце роботи за сумісництвом?
На працівників-сумісників поширюються в загальному порядку норми трудового законодавства про прийняття та звільнення з роботи, встановлення неповного робочого часу, надання відпусток тощо. Це означає, що працівниця має право оформити відпустку по догляду за дитиною до трьох років одразу на обох місцях роботи: за основним і сумісництвом. Збереження місця роботи (посади) на період надання відпустки гарантоване Законом про відпустки. Ця норма поширюється на всіх працівників, зокрема й сумісників. Виходячи із цього, за працівницею, яка працює за сумісництвом, зберігається місце роботи (посада) на період відпустки.
Перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, співробітниця народила другу дитину. Як їй надати відпустку по догляду за другою дитиною до трьох років?
Жінці оплачується листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, але відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами не оформляється (лист Мінпраці від 12.07.2010 року №201/13/116-10). При цьому наказ про надання відпустки по догляду за другою дитиною видається тільки з наступного дня після дати, коли першій дитині виповниться три роки. Чинним законодавством не передбачено оформлення одночасно двох відпусток по догляду за першою і другою дитиною до трьох років. Очевидно, що перебувати в такій відпустці жінка зможе, поки другій дитині не виповниться три роки, скільки б не було років (місяців) другій дитині на момент оформлення відпустки.
Працівниця, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, працює за основним місцем роботи на умовах неповного робочого дня. Чи можна їй надати щорічну відпустку і соцвідпустку “на дітей”? Чи потрібно для цього переривати відпустку по догляду за дитиною до трьох років?
У цьому випадку працівниця має повне право на щорічну відпустку і соціальну відпустку. По-перше, робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. По-друге, час фактичної роботи, у тому числі на умовах неповного робочого дня, зараховується до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку.
Як правильно оформити надання таких відпусток?
Працівниця не може перебувати одночасно у двох відпустках (наприклад, у відпустці по догляду за дитиною і в щорічній відпустці), тому надання звичайної відпустки доведеться оформляти так: спочатку перервати відпустку по догляду за дитиною до трьох років (отримати від працівниці відповідну заяву і видати наказ); оформити щорічну відпустку (або соціальну відпустку). Для цього знову-таки знадобляться заява і наказ; і нарешті знову оформити відпустку по догляду за дитиною (заява + наказ) і вихід матері на роботу на умовах неповного робочого часу (заява + наказ).
Щоправда, установа цілком може обійтися без цієї паперової тяганини, оформивши надання відпустки (щорічної чи соціальної) у звичайному порядку. Достатньо видати наказ про надання щорічної основної відпустки (соціальної відпустки працівникам, які мають дітей) на підставі заяви працівниці. А щоб не виникали схожі запитання, рекомендуємо матері, яка бажає вийти на роботу в період відпустки по догляду за дитиною до трьох років, одразу перервати таку відпустку і попросити встановити їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Це прохання роботодавець зобов’язаний задовольнити (ч. 1 ст. 56 КЗпП). При цьому у зарплаті працівниця нічого не втратить — її робота також оплачуватиметься пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку; право на отримання допомоги при народженні дитини жінка збереже; якщо дитина захворіє, працівниці видадуть листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною і вона зможе отримати лікарняні.
Нагадаємо: жінці, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох (шести) років, листок непрацездатності не видають.

Олена Коляда, юрист

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *