Соціум

Великий терор

Щороку в третю неділю травня Україна відзначає День пам’яті жертв політичних репресій.
Великий терор — масштабна кампанія масових репресій людей, була розгорнута в СРСР у 1937-1938 роках з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна. Вона була спрямована на ліквідацію реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміну національної та соціальної структури суспільства та носила цілеспрямований, організований характер. Відтак Великий терор вразив практично всі верстви української нації — інтелігенцію, військовиків, політиків, церковнослужителів, діячів культури та мистецтва, селян. Репресіям підлягав кожен, запідозрений у найтяжчому зі злочинів — любові до України.
Офіційно початком Великого терору став оперативний наказ НКВС СРСР №00447 “Про репресування колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів” від 30 липня 1937 року, затверджений політбюро ЦК ВКП(б) 31 липня 1937 року. Проте наявні документи НКВС (накази, листування, телеграфи) свідчать, що масові репресії готувалися заздалегідь, а наказом їх лише формалізували.
За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, засуджено 198918 осіб, з яких дві третини — до розстрілу. Решту було відправлено до в’язниць і таборів.
У Хмельницькій області жертвами політичних репресій стали понад 120 тисяч людей, 53 тисячі з них розстріляні…
У Хмельницькому 17 травня о 10.00, у переддень пам’яті жертв політичних репресій, відбудеться покладання квітів до пам’ятника жертвам тоталітаризму “Ангел Скорботи”. Представники духовенства проведуть панахиду за жертвами політичних репресій.
Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *