Місто і влада

Партнерські взаємини з Китаєм міцнішають

У Хмельницькому відбувся форум “Бізнес з Китаєм”

Два роки тому, а точніше в грудні 2017-ого, під час перебування хмельницької делегації в Китаї міський голова Олександр Симчишин підписав декларацію про співпрацю з Альянсом міст і регіонів Великого Шовкового шляху. А вже у жовтні 2018-ого в Китаї відбувся Міжнародний саміт Silk Road Business Summit, у якому взяли участь представники майже 100 країн світу. У складі української делегації був і Хмельницький міський голова.
Тоді він презентував інвестиційний потенціал міста й зустрівся з керівниками китайських міст, провінцій та регіонів.
А вже за місяць Хмельницький відвідала делегація з Китаю: генеральний секретар Альянсу міст Шовкового шляху У Бісю, голова правління підприємства Цзян Венчао та генеральний менеджер ще одного підприємства Жанг Чуанг. Китайські гості представляли найбільші міста міжнародної торгівлі і презентували свій проект запровадження торговельних онлайн-майданчиків. Хмельничани ж зацікавили китайських партнерів логістичною сферою. Тоді ж був підписаний Меморандум про взаєморозуміння між Альянсом міст шовкового Шляху та Хмельницьким. А це можливість співпраці у сферах економіки, торгівлі, бізнесу, культури та туризму.
У лютому цього року міський голова Олександр Симчишин мав зустріч з китайською делегацією, яка відбулася в Посольстві КНР в Україні. Сторони обговорили ряд актуальних питань, які стосуються співпраці у сфері бізнесу. Тоді у ході зустрічі хмельницька делегація презентувала китайській стороні індустріальний парк “Хмельницький” та попередньо домовилася про Дні Китаю у нашому місті.
І ось 18 квітня вперше в Хмельницькому відбувся форум “Бізнес з Китаєм”. Цей захід організувала Хмельницька міська рада спільно з Міжнародною громадською організацією “Культурно-дослідницький центр України та Китаю “LanHua”.
Олександр Симчишин презентував можливості участі у безкоштовних виставках у Китаї та програму відшкодування участі в платних виставках для хмельницької бізнес-спільноти. Цього року міська влада поверне 50 відсотків вартості участі бізнесу в платних виставках за кордоном, аби хмельницькі підприємці мали більше можливостей презентувати свою продукцію на міжнародному рівні.
“Ринок — надзвичайно перспективний і я дуже хотів би, щоб хмельницький бізнес був на цих ринках і щоб між нами була співпраця. Рівноправні та взаємовигідні відносини — це можливість нашому бізнесу розвиватися, а якщо розвивається наш бізнес — більші можливості для будівництва успішного міста”, — наголосив міський голова.
У свою чергу виконавчий директор Китайської Торгової Асоціації Руслан Осипенко зазначив, що досить розвинутий у Хмельницькому малий та середній бізнес може стати основою майбутньої співпраці. Під час форуму експерти та практики надали нашим підприємцям рекомендації щодо ведення бізнесу з Китаєм. Зокрема, як знайти надійного китайського партнера та уникнути посередників, які існують бар’єри й вимоги до продукції на китайському ринку, а також розповіли про митні правила, логістику в КНР та особливості бізнес-менталітету. Допомогу в організації бізнесу з Китаєм готовий надати нашим підприємцям і “Культурно-дослідницький центр України та Китаю “LanHua”, — запевнив голова правління цієї організації Юрій Котик.
Лариса СВІТЛОВСЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *