Місто і влада

Нотатки з сесії міськради

На черговій сесії Хмельницької міської ради депутати розглянули понад 100 питань, за які голосували одностайно. Цьому сприяла насамперед їхня продуктивна робота в комісіях.

Одним із найголовніших питань, яке ухвалювали на сесії, — зміни до міського бюджету 2019 року. Ці зміни обумовлені необхідністю вирішення найбільш нагальних проблем Хмельницького за рахунок розподілу залишків коштів бюджету, який утворився на початок цього року (загальний та спеціальний фонди) — майже 86 млн. грн. Усього ж додатковий фінансовий ресурс, що підлягав уточненню, складає трохи більше 219 мільйонів гривень. Аналіз виконання бюджету за І квартал цього року вказує на тенденцію до збільшення сплати податків на доходи фізичних осіб (порівняно з цим же періодом минулого року — на 22,7%). Вочевидь, це — результат створення робочих місць на нових підприємствах та легалізація тіньових заробітних плат. Загалом прогноз на перевиконання доходів міського бюджету — 107 мільйонів гривень.
Після розподілу найбільшу суму фінансування отримала соціальна сфера. Продовжиться будівництво ряду об’єктів. Це насамперед ДНЗ №9 “Кобзарик” на вулиці Залізняка, 32, що в мікрорайоні Озерна. Активно ведуться роботи на Палаці спорту: міський бюджет профінансував початкову стадію будівництва на суму 4 мільйони гривень. Це дасть змогу місту знову боротися в конкурсі Міністерства молоді та спорту за виділення державних коштів у сумі 30 мільйонів гривень. Крім того, ведуться будівельні роботи в НВК №10, НВО №1, ліцеї №17, ЗОШ №8 та дитсадка у Лезневому.
Значні видатки передбачаються на житлово-комунальне господарство. Зокрема, збільшено фінансування поточного ремонту доріг суцільним методом. Ця сума складає майже 50 мільйонів гривень. Цьогоріч продовжиться будівництво дитячих та спортивних майданчиків у всіх мікрорайонах міста. Нові спортивні майданчики отримають гімназії №№1 і 2, а також ЗОШ №№19, 7 та 25. Запланували також 50 дворових майданчиків. Понад 1 мільйон гривень буде вкладено в будівництво великого сучасного дитячого ігрового майданчика в парку імені М.Чекмана. Казкові споруди Миколи Мазура повністю реставрують.
На освітню галузь місто виділяє майже 44,5 мільйона гривень. Левова частка суми припадає на виплату зарплати педагогам. Зокрема буде виплачена додаткова, так звана 13-та зарплата, яку отримають вихователі та помічники вихователів ДНЗ, бо, як зауважив Олександр Симчишин під час розмови з журналістами, розмір їхньої місячної зарплатні значно менший, ніж у педпрацівників шкіл. Депутати одноголосно проголосували за прийняття рішення про підвищення заробітної плати шкільним кухарям та помічникам кухарів. І взагалі, за словами міського голови, в харчуванні дітей очікуються суттєві зміни. Протягом літніх місяців триватимуть поточні та капітальні ремонти в навчальних закладах міста. До прикладу, майже вісім мільйонів гривень буде використано лише на ремонт дахів.
Бюджетні призначення на охорону здоров’я збільшено на понад 24 мільйони гривень. З них майже на 12 мільйонів закуплять обладнання для всіх медичних закладів міста. Також виділятимуться кошти на продовження поточних та капітальних ремонтів. Майже 300 тисяч гривень буде виділено на реалізацію програми “Громадські ініціативи”. Ці кошти передбачено на створення в міській дитячій лікарні інклюзивно-терапевтичного майданчика та кабінету Холтерівського моніторування. Понад 4,5 мільйона гривень додатково передбачено на заходи соціального захисту населення, понад 3,6 мільйона — на організацію заходів управління молоді та спорту, майже 5 млн. грн. — управлінню культури і туризму.
Традиційно Хмельницька міська рада допомагатиме фінансово нашим військовикам: 8-ому полку спеціального призначення, 140-ому полку спеціальних операцій, військовій частині А 4239 та Національній гвардії. Держприкордонслужбі будуть виділені кошти для завершення будівництва стадіону зі штучним покриттям, який відповідатиме всім стандартам для проведення змагань на високому рівні. Фінансова підтримка Нацполіції міста полягатиме у придбанні двох авто для покращення роботи поліцейських на виїздах.
У низці земельних питань, з яких прийняті відповідні рішення (43 питання), були чотири позиції щодо відведення земель зелених зон під створення двох парків та двох скверів. У місті продовжується практика створення впорядкованих зон відпочинку, які бере на баланс комунальна сфера міста. Важливо, що депутати проголосували за прийняття Програми, запропонованої управлінням житлово-комунального господарства. Ця Програма передбачає популяризацію діючих міських програм щодо співфінансування капремонтів дахів, мереж, а також утеплення багатоквартирних будинків та створення ОСББ.
“Наше бачення бюджетного процесу, — наголосив міський голова перед журналістами, — безпосередньо пов’язане з позиціями, визначеними стратегією розвитку міста до 2025 року, виконавши яку, ми перетворимо Хмельницький у місто комфортне, розвинуте й успішне”.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *