Місто і влада

Перший пішов: комунальники взялися за капітальні ремонти прибудинкових територій

Ще кілька місяців тому навколо будинку на Панаса Мирного, 31 стояли глибокі калюжі, а вщент розбита дорога та понівечені тротуари лякали не лише водіїв, а й перехожих. Восени та після дощів без гумових чобіт тут було не пройти.

Нині вулицю не впізнати. Буквально за місяць і тротуар викладений бруківкою, у два шари новий асфальт, високі бордюри, облаштована парковка для автомобілів і навіть оновлена система водовідведення.
З міського бюджету на капітальний ремонт цієї території витрачено майже два мільйони гривень.
Мешканка будинку Раїса Матвійчук не натішиться. Каже, років з 20 жили, наче на хуторі, було таке, що через ями навіть колеса від дитячого візочка ламалися, а таксисти, тільки чули адресу, відмовлялись їхати. Тепер — краса, видно, що господар у місті є.
Втім капремонт прибудинкової території на Панаса Мирного — лише початок. Такий же цього року зроблять ще на 20 по всьому місту.
“Немає якоїсь певної концентрації, абсолютно всі мікрорайони охоплені. Активна фаза робіт розпочнеться на початку квітня і, думаю, ми все встигнемо і зробимо. Фактично для себе щороку визначаємо до 30 об’єктів для капітального ремонту. Три роки поспіль ми таку кількість виконуємо. Проблем з якістю не маємо”, — коментує міський голова Олександр Симчишин.
Капітальний ремонт уже розпочали на Старокостянтинівському шосе, 12. Тут уже демонтували старий асфальт поблизу будинку та зрізали аварійні дерева. Організація-підрядник планує зробити й водовідведення, зручну пішохідну доріжку, місце для паркування і повністю замінити асфальтне покриття. На ремонтні роботи з міського бюджету виділено понад два мільйони гривень.
“Частину робіт ми зробили ще торік, зокрема відмостку навколо будинку, а цього року взялися за саму прибудинкову територію. Облаштуємо парко-місця і замінимо асфальтне покриття. Власне, будинок отримає новий якісний двір після капремонту”, — запевнив міський голова Олександр Симчишин.
У цьому році на капремонт прибудинкових територій у бюджеті міста передбачили 20 мільйонів гривень. Щодо кожного об’єкта проводитимуть тендер, оскільки вартість робіт не стабільна і ціни ростуть. А ось яку саме прибудинкову територію ремонтуватимуть, коммунальники визначають восени.
“Першими до списку потрапляють ті, де повністю зруйноване дорожнє покриття і немає системи водовідведення, — каже начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Василь Новачок. — Ще один чинник — наявність невикористаної земельної ділянки, де можна облаштувати місця для паркування автомобілів”.
Ще на півсотні прибудинкових територій цього року проведуть поточний ремонт. Залатають ями та вибоїни там, де після зими “поїхав” старий асфальт, який клали ще 20, а то й 30 років тому, де погана основа або її взагалі немає. Тож до осені більшість прибудинкових територій приведуть до ладу.
Світлана ЛАЗАРЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *