Місто і влада

На вулиці міста виїхав універсальний прибиральник

Замість мітли й віника — спеціальні щітки, замість лопат — металеві труби, які втягують пил і сміття, а зовні причіп схожий на невелику цистерну для молока.

Так виглядає багатофункціональний вакуумний причіп, який ще й здатний зволожувати, мити дорогу, спеціальною трубкою всмоктувати бруд і працювати у важкодоступних місцях. Саме така універсальна техніка вперше виїхала на прибирання вулиць міста і стала помічником великогабаритним прибиральним машинам “Глобус”, якими два роки тому поповнився арсенал міського КП з будівництва, ремонту та експлуатації доріг.
Для запуску всіх механізмів причіп приєднують до трактора, потужність двигуна якого понад 80 кінських сил, тож пального не потребує. Стежити за роботою причепа-прибиральника можна через монітор, встановлений у кабіні водія. Зображення на нього подається з чотирьох відеокамер, вмонтованих на всіх ділянках прибирального процесу.
“У середині причіп має ємності окремо для води і сміття. Об’єм води для зволоження та миття самого механізму, — 500 літрів, а об’єм сміття, який може прибрати, — три кубометри”, — каже виконуючий обов’язки КП з будівництва, ремонту та експлуатації доріг Микола Ваврищук.
За словами комунальника, за один виїзд така техніка може ідеально прибрати дві-три вулиці. Місту вона обійшлася майже у півтора мільйона гривень.
“Один такий причіп замінює кілька робочих рук. Причому робить це швидше і якісніше. Автоматизована праця — це ще й дешевше. Плюс причіп дозволятиме нам прибирати на тих вулицях, де “Глобуси” заїхати не могли, тому що це великогабаритна техніка, а причіп може заїхати на вулицю шириною 6-8 метрів”, — ділиться міський голова Олександр Симчишин.
Окрім універсального причепа, комунальне підприємство два роки тому поповнило свій автопарк новим грейдером, екскаватором, двома вантажними МАЗами, багатофункціональними прибиральними машинами “Глобус” та “Шмідт”, поливальною, автовишкою та двома сміттєвозами.
За словами міського голови сучасну техніку купують, щоб процесс прибирання міста максимально автоматизувати. До речі, Хмельницький — одне з небагатьох міст України, яке миє вулиці. Головним ефектом від такої процедури є знепилення проїжджої частини, а також змивання бруду.
Водні процедури для однієї вулиці проводять приблизно раз на місяць. Цього року вулиці почнуть мити вже з початку квітня.
Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *