Екологія

Сонячні електростанції на комунальних підприємствах

У 2019-ому на дахах комунальних будівель в Хмельницькому встановлять сонячні електростанції на 1 МВт. Ініціатором встановлення СЕС є Хмельницький енергетичний кластер. Ця організація оцінює придатність дахів комунальної форми власності в містах обласного значення для спорудження СЕС.

“Щоб зацікавити інвесторів, розробили економічну модель, — розповідає глава правління Хмельницького енергетичного кластера Степан Кушнір. — Повинні бути виключно плоскі дахи з кутом нахилу не більше 5 градусів, а також з площею від 250 кв. м для розміщення фотомодулів. Ще оцінюється потужність електроенергії, яку відвели для закладу. Лише за підсумками досліджень робиться експертний висновок. Ми знайшли іноземного інвестора, який погодився профінансувати 1 МВт сонячних станцій, а це приблизно 900 тисяч доларів США, які ми повинні освоїти до кінця року”.
Ця пропозиція зацікавила компанію “Індіан Солар”, яка буде займатися будівельно-монтажними роботами. Її представники погодилися виплачувати кошти за оренду дахів. Точна сума стане відомою після оцінки фахівців. Обов’язковим пунктом є страхування. З огляду на те, що дах — територія комунального підприємства, воно ж буде нести відповідальність за охорону СЕС. Прибуток інвестора складе від 10 до 20% у євро в рік від вкладеної суми, яка включає в себе умови оренди, характеристики обладнання тощо.
Згідно з проектом сонячними електростанціями будуть обладнані або 10 великих, або 30 маленьких дахів комунальної власності.
Електроенергію продаватимуть за “зеленим тарифом”. “Надалі, модель енергокооперативів розвиватиметься, інвестори будуть давати невеликі суми, але їх кількість дозволить зібрати необхідний бюджет для встановлення сонячних електростанцій”, — підсумував Степан Кушнір.
Ольга ЛАЗАРЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *