Культура

Вагоме слово “Літературної громади”

Минулого четверга в музеї історії міста Хмельницького відбулася презентація другого альманаху міської літературної спілки “Поділля” “Літературна громада”. Видання створене у рамках програми книговидання Хмельницької міської ради “Читай українською”. Альманах презентував голова літературної спілки Володимир Олійник.

“У цьому випуску “Літературної громади” зібрані кращі твори різних стилів — від поезії до публіцистики та літературної критики, — зазначає Володимир Олійник. — Унікальними матеріалами стали роздуми про націєтворення Валерія Куфльовського, живі свідчення про Василя Стуса Кузьми Матвіюка. Тут зібрані статті про значимі постаті у творенні літературного простору не лише нашого краю, а й країни.
Окремий розділ присвячений Івану Іову, де його особистість, вагомість літературного слова та думки аналізують провідні літературознавці краю”.
У першому розділі видання — “Націє-творення”, крім Валерія Куфльовського, на цю тему роздумує видатна українська поетеса Ліна Костенко, яка дає своє напутнє слово про вибори, які називає “ходою історії”.
Актуальна тема альманаху виокремлюється в розділі “Форум на захист мови”. Тут слово про державну мову кажуть Христина Потапенко, розмірковуючи про “Мовний націоналізм та його роль у збереженні державності”, Любов Сердунич, аналізуючи “Мовні любистки поетеси Ольги Лихогляд”. Читач знайомиться з філологом Олексою Різників.
Згадується в “Літературній громаді” і другий міський конкурс читців-декламаторів “Слово нації-2018”.
Як ковток свіжої води — розділ “Поезія”. Власними душевними переживаннями діляться не лише члени літературної спілки “Поділля”, а й представники інших літературних обʼєднань міста. Адже, як зазначив Володимир Олійник, альманах відкритий для всіх авторів. На презентації свої поезії читали Марія Лисайчук, Микола Хоружий, Людмила Рудковська, Любов Сердунич, Ірина Хібліна та інші.
Поетична частина альманаху вражала яскравими дебютами. Відкриттям для читача стали вірші Володимира Тернового, Тетяни Шумакової, котра проілюструвала збірник власними картинами, та інших.
Упорядники альманаху виокремили й яскравих представників гумористично-сатиричного пера. Серед них — улюблений гуморист краю Степан Шкапій та дебютант Микола Шафінський. У нетрадиційному для себе поетичному жанрі спробували себе Любов Сердунич та Ольга Лихогляд.
Важливою частиною альманаху є твори для дітей та про дітей. Захолива та повчальна мала проза Надії Клименко, аналітика творів Ніни Качеровської. Цікава сторінка “Літературної громади” — християнська абетка для недільних шкіл та сімейного читання Наталії Сабадах.
Альманах розповідає й про найяскравіші події з життя літературної спілки “Поділля” та про вагомі культурні події краю.
Читач “Літературної громади” зможе не тільки насолодитися вишуканим словом літераторів, а й розмірковуватиме разом з ними на актуальні й злободенні теми.
Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *