Соціум

Онкодиспансер виходить на якісно новий рівень надання медпослуг

За статистикою, друге місце серед причин смертності в Україні є онкологія. На жаль, Хмельниччина входить до десятки областей з найвищими показниками захворюваності на рак. Проблема надважлива, бо ж відомо, що хворий та його сім’я часто залишаються сам на сам із важкою недугою. А медичні заклади України, які успішно борються із онкозахворюваннями, функціонують, як правило, в столиці, ще й тому не завжди є доступними для мешканців невеликих міст і сіл.

Враховуючи гостроту питання та невідкладність його вирішення, Хмельницька обласна рада почала перезавантаження закладу, що спеціалізується на лікуванні цих захворювань, — обласного онкологічного диспансеру, зі заміни керівництва установи. У жовтні 2017 року за конкурсом головним лікарем онкодиспансеру було призначено В’ячеслава Мороза. Молодий і амбітний головний лікар активно взявся за розбудову закладу. Після проведеної інвентаризації та моніторингу стану матеріально-технічної бази, з врахуванням завершення терміну державної та обласної програм боротьби з онкологічними захворюваннями, сформувався перелік першочергових питань, які медична рада закладу визначила пріоритетними у розвитку онкодиспансеру.
Продуктивний тандем нового керівництва медичного закладу, Хмельницької облдержадміністрації та народного депутата України від Хмельниччини Сергія Мельника вже дав перші суттєві результати. Під час розподілу субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій після обґрунтування, поданого народним депутатом, отримано з державного бюджету 15 мільйонів гривень на осучаснення закладу. До зазначеної суми з обласного бюджету додали 450 тисяч гривень співфінансування.
На ці кошти було закуплено УЗД-сканери експертного класу з функцією еластографії. В Україні на даний час апаратів з еластографією є лише шість.
Еластографія є абсолютно новою технологією візуалізації м’яких тканин, яка дозволяє оцінювати еластичність тканин органу, що досліджується. Цей метод схожий на традиційне ультразвукове дослідження, але в ході ультразвукової еластографії оцінюється жорсткість тканин. Оскільки здорові і пошкоджені тканини мають різну еластичність, ця методика дає можливість виявити і диференціювати новоутворення, в тому числі і злоякісні пухлини, на початкових стадіях.
Нині в закладі розпочато амбулаторну біопсію печінки під контро-лем УЗД з метою підтвердження або спростування раку чи наявності метастаз у печінці. За півроку вже виконано понад 15 таких маніпуляцій. Крім того, за останні півроку виконано понад 20 біопсій простати під контролем УЗД, вдосконалено процедуру проведення біопсії щитоподібної залози тощо.
Подібні амбулаторні маніпуляції не виконуються в жодному приватному або державному лікувальному закладі області. Дослідження проводять за показами при наявності скерувань вузьких спеціалістів чи сімейних лікарів.
За кошти державного бюджету в операційних онкодиспансеру встановлено нові операційні столи, сучасне світло та інше високотехнологічне обладнання, зокрема інфузомати, аспіратори, монітори добового спостереження за пацієнтом, електрохірургічні апарати, апарат штучної вентиляції легенів, дефібрилятори.
У відділенні реанімації та інтенсивної терапії встановили функціональні ліжка з електроприводом та протипролежневим матрацом.
Суттєво оновлено обладнання в клінічній та ургентній лабораторіях, в які придбано автоматичний біохімічний аналізатор, автоматичний гематологічний аналізатор, медичні лабораторні холодильники, центрифуги, сухожарові шафи, мікроскопи, аналізатор електролітів, автоматичний аналізатор вимірювання глюкози, шейкер-інкубатор. Переозброєння лабораторій дозволило якісно та швидко визначати онкологічним пацієнтам лабораторні показники, в тому числі життєво необхідні.
Для впровадження ексклюзивної малоінвазивної хірургії ЛОР органів закуплено та введено в дію ендовідеокомплекс та ЛОР опорнопідвісну систему з кріслом. Такого обладнання в інших медичних установах області немає. Відтепер лікарі-онкоотоларингологи можуть видаляти пухлини з важкодоступних ділянок ротоносоглотки. Дотепер пацієнти з такими пухлинами змушені були оперуватися за межами області або задовольнятись досить травматичним оперативним втручанням.
Безперечно, ще рано говорити про статистику покращення ефективності лікування онкопатології, але оновлення онкодиспансеру вже дозволило отримати певний позитивний результат у лікувальному процесі, а саме: на 6% збільшилася кількість проконсультованих онкологами пацієнтів, на 5% — пролікованих. Наразі зменшилась післяопераційна летальність на 67%, а загальна смертність — на 32% завдяки ранній діагностиці і більш якісному лікуванню. Скоротився час на очікування операції в стаціонарі і термін перебування пацієнта у стаціонарі після хірургічного втручання. Зменшилася тривалість реабілітації пацієнтів, особливо працездатного віку.
Цьогоріч Хмельницький онкодиспансер може перейти на якісно новий рівень надання медичних послуг, адже народний депутат Сергій Мельник виступив ініціатором придбання для закладу лінійного прискорювача вартістю понад 70 мільйонів гривень. Променева терапія на лінійних прискорювачах — один із найефективніших методів лікування онкології, який дозволяє за умов вчасного діагностування досягти позитивних результатів у лікуванні онкохворого і дати людині шанс на повернення до звичайного ритму життя. Перевагою такого лікування є пряма дія випромінювання безпосередньо на пухлину без пошкодження здорових тканин. Метод дає можливість проводити як радикальне лікування пухлин, так і післяопераційні курси променевої терапії. Лінійний прискорювач призначений для високоефективного лікування багатьох видів онкопатології, особливо раку головного мозку. Акцент застосування приладу — на пухлинах невеликого розміру, на ранніх стадіях раку, в лікуванні молоді та дітей.
Нині в Україні таке обладнання діє в небагатьох комунальних закладах охорони здоров’я відповідного профілю. Звичайно, приватна медицина більше працює із застосуванням лінійних прискорювачів. Один сеанс променевої терапії на сучасному лінійному прискорювачі для пацієнта триває лише 5-8 хвилин. Тому за дев’ять робочих годин на цьому апараті можна пролікувати за найсучаснішими технологіями щонайменше 70-80 пацієнтів, а за рік — до тисячі хворих. На 2019-й в обласному бюджеті вже передбачено 10 мільйонів гривень на придбання приладу, решту планується залучити з державного бюджету за підтримки Сергія Мельника.
Анатолій ВЕЛЄВ, голова ГО “Асоціація онкологів Хмельниччини”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *