Соціум

Пам’ять жива

Хмельничани вшанували визволителів рідної землі

Минуло 75 років з того часу, як війська першого Українського фронту звільнили від нацистських загарбників Хмельницький.

Саме 25 березня 1944 року тодішній Проскурів позбувся окупаційної неволі. Тридцять військових частин і з’єднань, які найбільше відзначилися в боях за місто, отримали почесне найменування “Проскурівські”, 12 полків та дивізій нагороджені орденами. У ході Проскурівсько-Чернівецької наступальної операції відбулися найжорстокіші танкові бої, оточена і частково знищена 1-а танкова армія Вермахту, два десятки фашистських дивізій втратили понад половину особового складу і бойової техніки.
Хмельницька земля поклала на вівтар звільнення від нацизму життя понад 250 тисяч найкращих синів і доньок, а для 30 тисяч воїнів, дітей різних народів, — стала місцем вічного спочинку. Нацисти розстріляли і закатували 478 тисяч військовополонених і мирних жителів, 117 тисяч юнаків і дівчат були насильно вивезені до німецького рейху у фашистське рабство.
На згадку про всіх загиблих ветерани війни, представники влади міста й області, військовослужбовці, громадськість міста поклали вінки та квіти до “Вічного вогню” та Меморіалу Слави.
Секретар міської ради Михайло Кривак та голова міської ради організації ветеранів України Гаптульмунір Садиков поклали до солдатського мішка грудочки землі з братської могили визволителів.
“Всеукраїнська естафета пам’яті “Слава визволителям України!” почалася 15 років тому. Проте саме солдатський мішок став символ акції вперше”, — відзначив заступник голови обласної ради організації ветеранів України Володимир Батрічев. Мішок обрали символом, тому що солдат з ним не розлучався. У ньому зберігалось усе: боєприпаси, особисте майно, листи від рідних”.
На Хмельниччині естафета стартувала ще 9 січня у Полонному. Останнім до акції приєднається село Жванець Кам’янець-Подільського району. Завершиться ж акція біля Меморіалу Слави у Хмельницькому 5 квітня.
Після цього солдатський мішок з контейнерами та світлини зі всіх населених пунктів передадуть в обласний краєзнавчий музей.
Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *