Місто і влада

Оновлено ще одну котельню

 

Нещодавно на вул. Подільській, 25 переобладнання зазнав центральний тепловий пункт. І тепер дві 16-поверхівки, що поруч, отримуватимуть гарячу воду без прив’язки до котельні, що на вул. Кам’янецькій, навіть в неопалювальний період. Завдяки Програмі децентралізації гарячого водопостачання 10 котелень міста подають гарячу воду своїм споживачам незалежно від централізованого опалення.

“Вагомий результат модернізації котелень, — каже міський голова Олександр Симчишин, — автономізація подачі гарячої води. Це дає змогу подавати гарячу воду мешканцям, не задіюючи великих котлів навіть улітку. У 2018 році на модернізацію сфери теплопостачання міста витратили з бюджету майже 30 мільйонів гривень. Це багато, але робиться все заради того, щоб хмельничани платили якнайменше”.
У Хмельницькому один із найменших таpифів за теплопостачання в кpаїні. За 1 Гкал тепла хмельничани платять 1480,92 гpн., тоді як, скажімо, в Кропивницькому гаpяча вода й опалення коштує 1852 гpн. Здавалося б, чому така велика різниця в ціні на тепло, адже для всіх теплопостачальних підпpиємств ціна на газ однакова?
“Вартість тепла залежить не лише від ціни на газ, — пояснює директор комунального підприємства “Хмельницьктеплокомун-енерго” Володимир Скалій, — а й зокрема, від технологій виробництва, мінімізації втрат, обліку й енергозбереження. Ми відмовилися від традиційного латання окремих дірок і перейшли до системних удосконалень майже на всіх ланках своєрідного ланцюга обігріву наших осель: повна модернізація котелень, заміна застарілого насосного обладнання, а також труб комунікацій на сучасні, попередньо ізольовані”.
Зрозуміло, що коштує все це недешево. Тільки за три останні роки підприємство вклало в модернізацію та реконструкцію свого господарства 75 млн. грн. Згідно з інвестиційною програмою на 2019 рік теплопостачальники запланували масштабні реконструкції котелень та переобладнання теплових мереж у мікрорайонах Виставка та Ракове на суму понад 7,6 мільйона гривень. Під час підготовки до нового опалювального періоду буде замінено частину теплової мережі на вул. Зарічанській, 4 та на вул. Героїв АТО. У котельні, що на вул. Зарічанській, 2, передбачена реконструкція, яка сприятиме економії енергоносіїв — 147,48 тонни умовного палива на рік. Буде реконструйовано насосний парк у котельні на вулиці Бандери, 32/1.
Усі заходи цьогорічної інвестиційної програми КП “Хмельницьктеплокомуненерго” дають можливість зменшити річне споживання газу в кількості 217,30 тис. м куб./рік та електроенергії в кількості 168,00 тис. кВт-год./рік, що дасть загальний економічний ефект у сумі 1,9 мільйона гривень на рік. Модернізацію та вдосконалення виробництва на підприємстві для покращення якості та здешевлення оплати послуг фінансово підтримує міська влада.
“Оновлені та осучаснені котельні, де встановлено нове обладнання, децентралізація гарячого водопостачання дають змогу заощаджувати природний газ і тримати тарифи на нинішньому рівні, — зауважує міський голова Олександр Симчишин. — Хмельничани й справді платять менше за тепло і гарячу воду, ніж сусіди. Не так давно ми переобладнали чотири котельні на вул. Подільській, 25, Прибузькій, 6, Проскурівського підпілля, 25 та Сковороди, 11. Модернізацію обладнання теплопостачальних підприємств продовжимо. До нового опалювального сезону плануємо модернізувати котельні на вулицях Кам’янецькій, 48 та Водопровідній, 48. На це в міському бюджеті передбачено 7 мільйонів гривень”.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *