Місто і влада

Нотатки з сесії Хмельницької міськради

Кошти на будівництво сміттєпереробного заводу будуть

Перша у цьому році сесія Хмельницької міськради була досить продуктивною. Депутати розглянули понад 100 питань, винесених на порядок денний, серед яких і поточні, і глобальні. Одне з них — будівництво сміттєпереробного заводу. Депутати підтримали міського голову Олександра Симчишина, який 4 січня цього року підписав передкредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку. Йшлося про 15 мільйонів євро кредиту та 5 мільйонів євро гранту, тобто кошти, які не потрібно буде повертати і які будуть спрямовані на впорядкування нашого сміттєзвалища: вирівняти схили відповідно до існуючих норм, забрати фільтрат і провести рекультивацію. Необхідно також збільшити карту полігону для складування сміття, яке не підлягатиме переробці після будівництва сміттєпереробного підприємства.

 

На сесії депутати погодили підписану мною передкредитну угоду. З тими вимогами, які нам пропонують, ми погодились і тепер черговий крок — це приблизно восени підписати безпосередньо саму кредитну угоду. Цей документ передбачатиме для нас кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації і на саме будівництво заводу”, — зазначив Олександр Симчишин.

Ще одне важливе рішення, яке прийняли депутати, — це згода надати КП “Спецкомунтранс” дозвіл на придбання земельної ділянки площею понад 5 гектарів для господарської діяльності. Це буде земля під будівництво сміттєпереробного комплексу. Наступним кроком стане експертна оцінка землі, після чого “Спецкомунтранс” має визначати, чи вона відповідає вимогам і чи варто її купувати.

Хмельницький безпечне місто

Найбільш безпечним обласним центром України визнано Хмельницький, одразу за ним розмістилися Тернопіль, Чернівці, Чернігів та Івано-Франківськ.

Таким є рейтинг безпечності обласних центрів України, який оприлюднив Інститут суспільно-економічних досліджень у 2017 році. Першість Хмельницький утримує й нині.

Вдається це завдяки спільному проекту Хмельницької міськради з поліцією “Безпечне місто”, який започаткували у 2015-ому. Тоді за кошти міського бюджету закупили та встановили 33 камери відеонагляду, які об’єднали в єдину систему. Згодом до загальноміської системи долучили камери, встановлені мешканцями багатоповерхівок і торговими центрами.

Торік у грудні рішенням сесії міськради на придбання обладнання системи відеоспостереження в комплекті з програмним забезпеченням виділено один мільйон 200 тисяч гривень. І вже 13 лютого під час чергової сесії депутати прийняли рішення “Про затвердження Положення про систему відеоспостереження міста Хмельницького”. Під час уточнення бюджету депутати виділять кошти безпосередньо на придбання відеокамер.

Плануємо вже в цьому році понад 200 пристроїв відеофіксації, об’єднаних в одну систему. Доступ до неї матимуть безпосередньо міська влада, поліція та Служба безпеки України. Облаштовані з профілактичою метою ці пристрої в разі потреби допоможуть у розкритті різноманітних злочинів”, — зазначив на брифінгу Олександр Симчишин. За його словами, для повного відеоконтролю у Хмельницькому потрібно 500 відеокамер, що забезпечить як профілактику злочинів, так і безпеку містян.

Про паркінги та адмінпротоколи, які складатимуть муніципальні інспектори

Торік восени набрав чинності закон, який надає право муніципальним інспекторам виписувати штрафи водіям за порушення правил паркування та в разі потреби евакуйовувати автомобілі. Це вб’є одразу двох зайців: підвищить дисципліну водіїв та збільшить надходження до бюджету за рахунок порушників. Та спочатку потрібно будувати паркінги, а вже потім слідкувати за виконанням правил і штрафувати порушників, вважає Хмельницький міський голова. “Обов’язково буде і евакуатор, і комунальне підприємство, яке цим займатиметься, але паралельно з будівництвом паркінгів та облаштуванням наземних парковок”, — зазначив мер. Поки що розглядається кілька варіантів для зведення й облаштування багаторівневих парковок — поблизу спорткомплексу на вулиці Прибузькій та неподалік Палацу творчості дітей та юнацтва, де нині є наземна стоянка. Ще одне місце — на території колишнього кінотеатру “Мир” на вулиці Проскурівського підпілля.

Торгового центру під вікнами людей не буде

Війна за землю на Озерній скінчилась. На місці скандального будівництва на вул. Панаса Мирного, 31/1 облаштують сквер. За таке рішення проголосували хмельницькі депутати 13 лютого. Раніше за цією адресою підприємство “Лазуріт”, з яким міськрада розірвала договір оренди, намагалося збудувати двоповерховий торговий центр. Підприємці оскаржували рішення міськради в суді. 22 березня 2017 року вступила в дію ухвала Вінницького апеляційного адміністративного суду, якою відхилено апеляційну скаргу підприємців, які  збиралися будувати на Панаса Мирного  торговий центр. Уже навесні міська влада планує розпочати облаштування скверу на площі приблизно 0,15 гектара.

Депутати проти

Обранці не підтримали проекти рішень, які вводять правила розміщення тимчасових споруд для торгівлі в хмельницьких парках і на літніх майданчиках.

За словами міського голови Олександра Симчишина, депутати не підтримали важливі для міста проекти рішень, що мали б мінімізувати контакт чиновника з підприємцями й відтак звести до нуля корупційні загрози. Наразі ж тимчасові споруди і літні майданчики фактично встановлюються в “ручному режимі”.

1 квітня розпочинається сезон торгівлі в парках і відкриття літніх майданчиків біля хмельницьких ресторанів та кафе. Оскільки проекти рішень не набрали достатньої кількості голосів, торгівля й надалі буде невпорядкованою”, — розповів Олександр Симчишин.

Міський голова зазначив, що до розгляду правил встановлення літніх майданчиків і розташування МАФів у парках депутати ще повернуться. Бо місто має вибудувати єдину прозору систему торгівлі.

Відповідно до цих проектів рішень департамент архітектури, містобудування та земельних ресурсів мав розробити комплексну схему розміщення торгових точок у парках. Опісля ці місця винесли б на відкритий конкурс.

Після невдалого голосування до колег з реплікою звернулася депутат від фракції ВО “Свобода” Леся Герасимчук.

У цілому депутати розглянули на сесії понад 100 питань.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *