Юридичний кабінет

Час перевірити наявність свого прізвища у списках виборців

Ми недарма порушуємо це питання задовго до дня голосування, оскільки маємо досвід минулих років, та й уже до суду почали звертатися свідомі громадяни, які завчасно вирішили з’ясувати, чи є їхні прізвища у списку виборців та на яку виборчу дільницю слід іти в день голосування.
Найпоширенішими випадками порушень є:
наявні помилки в прізвищі, імені або по батькові, що унеможливлює голосування в день виборів, оскільки дані в паспорті та списках виборців різняться;
відсутнє прізвище в реєстрі або у списках виборців. Варіанти виникнення такої ситуації: особа знялась з реєстрації і ніде не зареєструвалась, знялася з реєстрації за кілька днів до виборів, коли списки виборців уже подані на виборчу дільницю і не внесені уточнення, та ряд інших;
помилкова впевненість громадян, що їхня адреса належить до певної дільниці, а насправді вони включені у списки на іншій дільниці, що з’ясовується вже у день виборів;
порушення прав щодо волевиявлення переселенців з Донецької, Луганської областей та Криму, оскільки ці громадяни включені до Державного реєстру виборців за адресами реєстрації на даний час окупованих територій.
Питання щодо уточнення списку виборців чинним законодавством, а саме Кодексом адміністративного судочинства, а також оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, членів цих комісій за місце-знаходженням відповідної комісії; оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, творчих працівників ЗМІ, які порушують законодавство про вибори та референдум, за їх місцезнаходженням, віднесено до підсудності загальних судів. Для нашого обласного центру та Хмельницького району — це міськрайонний суд Хмельницької області, адреса: вул. Героїв Майдану, 54.
Перевірити наявність свого прізвища у Держреєстрі виборців можна двома способами: за допомогою онлайн-сервісу “Кабінет виборця” та безпосередньо завітати до органу ведення Державного реєстру виборців (ДРВ) за місцем своєї реєстрації, а саме до відділу ведення ДРВ Хмельницької міської ради за адресою: вул. Гагаріна, 3.
Відповідно до статті 19 Закону України “Про Державний реєстр виборців” особа, яка набула права голосу, або особа, яка має право голосу, однак виявила, що вона не включена до ДРВ, може звернутися до органу ведення реєстру за місцем свого проживання на території України щодо свого включення до ДРВ.
Для цього вона подає органу ведення реєстру письмову заяву і пред’являє паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення (якщо особа нещодавно набула громадянства України), копія якого додається до заяви.
Відомості про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно зазначаються в заяві, яка подається разом з документом, що підтверджує відповідний факт. Військовослужбовцям строкової служби для подання такої заяви надається відпустка на термін, достатній для звернення до органу ведення реєстру.
У випадку, якщо у вас змінились персональні дані, слід завчасно потурбуватись та перевірити в Державному реєстрі виборців, чи внесені ці зміни.
Виборець, який постійно не здатний пересуватися самостійно, може уповноважити на подання такої заяви іншу особу.
Статтею 274 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено право кожного, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі, звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб.
Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору.
Позовну заяву можна подати не пізніше, ніж за два дні до дня голосування. Суд вирішує такі справи у дводенний термін після надходження позовної заяви, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, — невідкладно. Рішення суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно.

Робота суду напередодні, у день та після виборів
Звертаємо вашу увагу, що типові зразки/бланки позовних заяв, а саме, які стосуються уточнення анкетних даних, щодо тимчасової зміни виборчої адреси, працівниками суду підготовлені та для зручності будуть надаватись громадянам для заповнення при їх зверненні. Відповідальні працівники апарату суду надаватимуть допомогу всім охочим при заповненні бланків.
В останній тиждень перед виборами та кілька днів після дня виборів у суді буде організовано цілодобове чергування суддів та працівників апарату суду. В день виборів чергуватимуть усі судді цивільної палати, оскільки, як показує практика, найбільше звертаються громадяни до суду саме в день виборів, не перевіривши наявність свого прізвища у списках виборців завчасно.

Алла ПЛІНСЬКА, прес-секретар Хмельницького міськрайонного суду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *