Мовою здоров'я

Щеплення — єдиний порятунок від кору

Кір продовжує атакувати. За оперативною інформацією Держустанови “Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України”, в січні у Хмельницькому захворюваність на кір зросла. З початку року зареєстровано 232 випадки цієї хвороби. На кір захворіли 97 дітей. Серед нещеплених більшість — дорослі. Про причини спалаху захворювання, його наслідки та вакцинацію як єдиний засіб захисту — наша розмова з головним лікарем інфекційної лікарні Оксаною ПІДДУБНОЮ.

— Оксано Віталіївно, які причини спалаху захворювання?

— Головна — недовіра пацієнтів до щеплень і, як результат, — наднизький рівень вакцинації. А також те, що в країні періодично спостерігається дефіцит вакцин і практично немає контролю за тим, як українці дотримуються графіка щеплень.

— Чи були спалахи кору раніше?
— Так у різні роки: в 2006, 2012, 2013, 2014, а потім у 2017-му. Минулого року кір почав розповсюджуватися швидкими темпами. Цю хворобу перенесли 1324 хворих, в тому числі в Хмельницькому — 345. Але це не всі дані, оскільки більшість тих, хто хворів на кір, лікувалися вдома. Виходить, що у нас точні дані лише про пацієнтів, які перебували в стаціонарі. Тож загальна кількість має бути значно більша.

— Відомо, що кір — дуже агресивна хвороба, яка дає важкі ускладнення.
— Так, навіть летальні наслідки. Маємо один такий випадок, коли 35-літній чоловік помер від недуги, хоча двічі (за його словами) був щеплений. Причин смерті може бути кілька: особливості імунітету, неякісна вакцина або ж не було щеплення взагалі. Що ж до ускладнень, то у хворого можуть розвинутися бронхопневмонія, запалення лімфовузлів, ларингіт або енцефаліт, отит та навіть сліпота.
Нині на лікуванні в інфекційній лікарні перебуває важкохвора 35-літня жінка. Вона потрапила до нас з ускладненням вірусною пневмонією. Наразі не можемо точно сказати, як справиться з недугом її імунітет.
Як свідчить практика, при цьому захворюванні частіше відбувається ураження нервової системи. Наслідки присутності вірусу в нервовій системі можуть виявлятися через місяці, а то й роки після перенесеної хвороби. Це може бути зниження інтелекту, розсіяний склероз та інші важкі недуги. Спектр проявів з боку центральної нервової системи дуже широкий — від головного болю до психічних порушень — парезів та паралічів. Вірус усе життя може залишатися в клітинах центральної нервової системи і це дає підстави відносити хворобу до повільних інфекцій. Кір може викликати й енцефаліт. На щастя, у своїх хворих таких порушень ми не спостерігали, але в цілому енцефалітичні реакції були. Хочу зауважити, що з цією хворобою також пов’язані зміни в імунітеті, які викликають імунодепресивний стан. Після перенесення кору людина кілька місяців має ослаблений імунітет і це може стати причиною нових захворювань.

— Хто належить до групи ризику і кому в першу чергу потрібне щеплення серед дорослого населення?
— Група ризику — це медики, освітяни, учасники ООС, інші військовослужбовці. Але вакцинації потребують не тільки вони. Адже в Центрі громадського здоров’я немає навіть приблизних підрахунків, який саме відсоток дорослого населення країни не має щеплень від кору чи набутого природним шляхом.

— Як захиститися від кору?

— Одразу попереджаю, що спеціальних ліків від кору практично не існує. В ході лікування використовується симптоматична терапія під контролем медичного персоналу. Щоб захиститися від кору, потрібно зробити два щеплення. Це єдиний засіб, яким можна врятуватися. Вакцинація від кору входить до Календаря профілактичних щеплень. Перше щеплення від кору проводять у 12 місяців, а планову ревакцинацію — у 6 років. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору на все життя. Тож закликаю всіх хмельничан відповідально поставитися до щеплення. Для цього слід звернутися до свого сімейного лікаря. При потребі спочатку зробити аналіз на наявність антитіл до кору (такі дослідження роблять лише приватні лабораторії), а потім вакцинуватися. Зауважу, що дітям і молодим людям до 30 років включно вакцинування проводиться безкоштовно. Усі інші мають за власний кошт придбати вакцину (в місті є достатньо доз) і щепитися самі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *