Культура

Статут Хмельницького в коміксах

Хмельницький став першим містом в Україні, яке перетворило власний Статут у комікс. Таке нововведення приверне увагу школярів і студентів до одного з найголовніших документів міста. Минулої п’ятниці представники Агенції сталого розвитку “АСТАР” презентували його перше видання.

Автором ідеї Статуту Хмельницького у коміксах стали члени “АСТАРу”. Вони переконані, що такий формат підвищить обізнаність юних хмельничан і приверне їхню увагу до важливості збору вторинної сировини.

“Статут міста можна назвати аналогом Конституції, адже у ньому прописані основні механізми самоврядування. Втім не кожному школяру буде цікаво читати багато тексту. Тому й вирішили зробити його оригінальним і доступним, щоб заохотити молодь до самоосвіти, — розповідає менеджер проектів “АСТАР” Анастасія Підганюк. — Комікс виданий на папері з переробленої макулатури. Якщо кожен здаватиме відходи на вторинну переробку, ми збережемо довкілля”.

Для адаптації Статуту Хмельницького в молодіжному середовищі вибрали популярну серед юнаків та дівчат форму японського коміксу — манґи. Про його візуальне наповнення подбали художники — Таїс Яневич з Хмельницького та Діана Корній з Кам’янця-Подільського. Перша намалювала головних героїв коміксу, друга — краєвиди міста. На вигляд Статут у коміксах нагадує паспорт.

“Перше видання склало тисячу примірників. Їх передамо в міську раду, школи та бібліотеки Хмельницького. Також в Інтернеті викладемо його електронну версію, щоб охопити більше людей. Наш комікс буде цікавий навіть малюкам, адже його можна використовувати як розмальовку”, — зазначила Анастасія Підганюк.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *