Культура

З нагоди ювілею герба

В обласному краєзнавчому музеї триває виставка, присвячена історії національного герба, “Символи твоєї свободи”. Експозиція складається з банерів, розроблених Інститутом національної пам’яті з нагоди 100-річчя державного герба. На них — історія національного символу зі світлинами та короткі відомості про геральдистів.

Затверджений герб 12 лютого 1918 року, коли було проголошено Українську Народну Республіку. Питання про створення державних символів роком раніше порушив Михайло Грушевський. Тоді обговорювались різні варіанти символів на державному гербі. Наприклад, поєднання архистратига Михаїла, як символ Києва, та галицького лева. Також пропонувалося взяти за зразок герба козака з самопалом, як на печатці козацької доби XVII століття. Врешті, вирішили взяти за основу тризуб — князівський символ Володимира Великого (X століття). Працював над створенням герба художник Василь Кричевський.

Історики досі не дійшли згоди стосовно того, що означає тризуб. Є майже 40 варіантів його інтерпретацій. Дехто вважає, що це — зображення сокола або лука. Попри це, тризуб продовжував використовуватись, особливо на початку XX століття.

Про все це йдеться на першому експозиційному банері. Решта розповідають про митців-геральдистів минулого і сучасності, котрі свого часу працювали над гербами України.

“Цікаво, що серед художників-геральдистів є й подолянин Микола Битинський, — розповідає провідний науковий співробітник музею Сергій Єсюнін. — Народився він у Літинському повіті. Дитинство провів у Кам’янці-Подільському, де працювали батьки. Закінчив гімназію, згодом — Кам’янець-Подільську художньо-промислову школу (відому школу Гагенмейстера), де навчився малярству. Служив у війську в роки української революції, був хорунжим. У листопаді 1919 року Миколу Битинського у боях під Проскуровом взяли в полон денікінці. Коли йому вдалося втекти з неволі, знову повернувся в армію. Емігрував до Канади у 1951 році, де й розробив проект Великого герба України.

Серед українських геральдистів також Георгій Нарбут (автор грошових знаків УНР), Павло Ковжун, котрий у еміграції розробляв різні варіанти герба України. А також — Роберт Лісовський (розробляв знак для ОУН та для пластунів), Ніл Хасевич (відомий своїми бофонами і листівками), Святослав Гординський з Канади.

Окремий стенд експозиції — про сучасних геральдистів Андрія Гречила, Олексія Кохана, Івана Турецького та інших. Це митці, які працювали над державним гербом України у 1991 році. Нині вони фактично формують геральдичну науку в країні, розробляючи емблеми, кокарди, монети тощо.

Після краєзнавчого музею виставка “Символи твоєї свободи” об’їде всю Хмельниччину.

Ірина САЛІЙ

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *