З життя громади

Cудять за національну свідомість

Кримінальна справа, відкрита на Віталія Чорного, набула широкого суспільного резонансу. А судять його за те, що не зміг втерпіти фото загиблих на Майдані “беркутівців” поряд із обличчями героїв Небесної сотні. Стенд, який розмістили у Чемеровецькому будинку культури та ще й з логотипом колишньої “Партії регіонів”, свободівець прибрав і запропонував зробити інший власним коштом. Віталій — активний учасник Революції гідності, тому те, як під кулями снайперів гинули його побратими, бачив на власні очі. Справа слухається в Чемеровецькому районному суді.

“У жовтні 2017 року в Будинку культури на стіні навпроти центрального входу побачив поміж двох прапорів дошку пам’яті учасників Революції гідності. Очі зупиняються на обличчі Миколи Дзявульського, а поряд — фото силовиків. Шок! Це ті тринадцятеро “беркутівців”, які загинули в Києві 18-20 лютого 2014 року. Ніхто з працівників закладу так і не зміг пояснити, звідки ця ганебна інсталяція взялася. На моє прохання негайно стенд прибрати керуюча справами виконкому Чемеровецької селищної ради Жанна Народовець обіцяла розібратись”, — розповідає Віталій Чорний.
Тоді домовилися, що зроблять нову дошку шани героїв Революції гідності, яка б відповідала дійсності. До розробки долучать безпосередніх учасників тих подій та представників місцевої влади. Віталій Чорний навіть зголосився взяти на себе витрати на виготовлення пам’ятної дошки.
“У травні знову навідався в Будинок культури, а стенд і досі там. Цитую начальницю відділу культури і туризму райдержадміністрації Світлану Ромах: “Стрічку, де було написано “Партія регіонів”, ми завішали, а щодо портретів силовиків — то ці люди теж загинули на Майдані”. З такою ганебною позицією не міг погодитися. Зняв стенд, зігнув посередині і поставив під кабінет Світлани Адамівни”, — додає свободівець.
За фактом вчинення цієї дії Віталію Чорному нині інкримінують грубе порушення громадського порядку за частиною 1 статті 296 Кримінального кодексу України. Йому загрожує від 800 гривень штрафу до трьох років позбавлення волі.
“Довелося звертатись до адвоката. Заявляють, що стенд був на балансі ради. Є акт приймання-передавання майна зі спільної власності Чемеровецької РДА у спільну власність Чемеровецької селищної ради від 24 березня 2017 року, де вказаний стенд вартістю нуль гривень. Проте мене звинувачують у пошкодженні іншого металевого стенду вартістю 1241 гривня. Він нині неушкоджений стоїть у фойє Театру дозвілля і мистецтва. Немає ніяких документів, які засвідчують, звідки взявся той плакат зі світлинами героїв Небесної сотні поряд із зображеннями силовиків, які стояли по інший бік барикад. Громада мене підтримує”, — каже Віталій Чорний.
5 листопада відбулося чергове судове засідання. Від захисту свідчила дружина героя Небесної сотні, Героя України Сергія Бондарчука зі Старокостянтинова Тетяна Бондарчук (на фото).
“Прокурор постійно мене перебивала, поводилася нахабно. Таке враження, що я побувала в ДНР чи ЛНР. Не вірю, що таке можливо в незалежній Україні перед п’ятою річницею Революції гідності. Прокурор змушувала мене назвати 13 прізвищ “беркутівців”, зображених на стенді. Я знаю 107 прізвищ героїв Небесної сотні, а їхніх убивць називати не буду! Внесла пропозицію в залі суду належно відзначити річницю Революції гідності, День Гідності і Свободи — заявниці, начальнику відділу культури — відкликати свою нікчемну заяву, закрити справу за відсутністю складу злочину і припинити переслідування активного учасника Революції гідності Віталія Чорного”, — прокоментувала після судового засідання Тетяна Бондарчук.
За словами адвоката підсудного Івана Громика, попереду ще кілька засідань.
Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *