Культура

Суспільні проблеми крізь призму плаката

Минулого четверга у міській раді відбулось урочисте відкриття виставки плакатів відомого хмельницького художника Володимира Карвасарного.

Митець працює в різних жанрах і техніках: живопис, вітражі, смальта… Крім того, відомий як дизайнер, зокрема, є автором оздоблення сесійної та зеленої зал Хмельницької міської ради. Втім не менш помітною частиною його творчості є робота над плакатами — жанром мистецтва, яким усе рідше займаються сучасні митці.
“Фактично на цій виставці представлені проекти плакатів, адже вони існують лише в одному екземплярі й не виконуватимуть прямого завдання — не будуть розміщені на вулицях для загалу. Плакат завжди тримає руку на пульсі часу, торкається найактуальніших проблем суспільства. Проте через розвиток сучасних технологій та засобів масової інформації цей жанр занепадає, адже його випереджає Інтернет, — розповідає Володимир Карвасарний. — Мова плаката — абсолютно специфічна. То не є живопис чи станкова графіка, митець повинен мислити провокаційно, поєднувати не завжди поєднувані речі. Важливу роль відіграють шрифти, які навіть без будь-яких додаткових зображень можуть нести конкретне послання”.
На виставці представлені старі й нові роботи Володимира Карвасарного. У них художник торкається тем, які його надзвичайно хвилюють. Серія плакатів присвячена захисту архітектурних пам’яток Хмельниччини. На них зображені Кам’янець-Подільська та Меджибізька фортеці, над якими нависла загроза руйнування. Прикметно, що цим роботам уже більше десяти років, але їх актуальність не лише не зникла, а й набула гостроти. Саме це є визначальною рисою плакатів Володимира Карвасарного, адже їм вдається не лише спіймати дух часу, а й бути над ним. Вони фіксують суспільні проблеми, які проглядаються крізь віхи історії сучасної України.
Певно, подібні відчуття через десятки років викликатимуть проекти плакатів, написані художником цьогоріч. На них — гострі соціальні проблеми країни й небезпека російської агресії. Так, на одній із робіт зображений двоголовий орел у гамівній сорочці, який постав перед Гаазьким трибуналом.
Крім нагальних проблем, Володимира Карвасарного цікавить театральне мистецтво. На виставці представлена серія плакатів, написаних для вистав класиків вітчизняної та світової драматургії.
Під час відкриття виставки художника привітала керуючий справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій.
“Проекти плакатів Володимира Карвасарного — це надзвичайно сильні роботи, крізь які можна побачити сутність проблем сучасної України. Приємно, що вони виставлені у стінах міської ради й усі охочі можуть їх побачити”, — наголосила Юлія Сабій.
Також Володимира Карвасарного з відкриттям виставки привітали його колеги та друзі. Музичним дарунком для присутніх став виступ ансамблю трубачів старших класів Хмельницької дитячої школи мистецтв.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *