Соціум

Громадськість продовжує вимагати виборчої реформи

Вчора, 4 вересня, у приміщенні Торгово-промислової палати громадські активісти спільно з представниками різних політичних сил провели прес-конференцію, присвячену проведенню виборчої реформи. Вони анонсували акцію протесту, на якій у цей четвер, 6 вересня, у Києві представники різних областей вимагатимуть від парламентаріїв проголосувати за пропорційну виборчу систему з відкритими списками.

За словами представника ГО “Центр UA” в Хмельницькій області Олега Черненка, запровадження відкритих виборчих списків очистить їх від “токсичних”, недоброчесних депутатів. Завдяки цій системі громадяни зможуть голосувати за конкретних людей від партії. Це підвищить конкуренцію між кандидатами.

“Відповідно партії будуть виваженіше ставитися до підбору кандидатів. У нинішній виборчій системі перша п’ятірка — це різні комбати, волонтери, “нові обличчя”, а за ними ховаються непорядні люди, які йдуть у парламент заробляти гроші. Крім того, виборча реформа забезпечить ширше представлення всіх областей у Верховній Раді України, — розповідає Олег Черненко. — Для акції протесту обрали 6 вересня, адже це перший пленарний парламентський тиждень. Хочемо нагадати нардепам, що вони мають виконати свої обіцянки й провести виборчу реформу”.

Висловити підтримку проведення виборчої реформи на прес-конференцію завітали представники різних політичних сил: ВО “Свобода”, “Народного Руху України”, Об’єднання “Самопоміч”, “Громадянська позиція”, “Аграрної партії”, “Сили людей”, “УКРОПу”. В усіх різні політичні програми й ідеології, проте їх об’єднало бажання запровадити пропорційну виборчу систему з відкритими списками.

“ВО “Свобода” однозначно підтримує законопроект про пропорційну виборчу систему з відкритими виборчими списками, адже він є однією з вимог Революції гідності та пунктом нашого антиолігархічного пакета реформ, — зазначає голова Хмельницької обласної організації ВО “Свобода” Олег Лопатовський. — Цей законопроект не ідеальний, тому наші народні депутати подавали свої правки. Проте в будь-якому випадку його прийняття докорінно змінить політичну ситуацію в Україні”.

Як відреагують народні депутати на вимоги громадян, зможемо побачити вже незабаром.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *