З життя громади

Дошки в пам’ять захисників України з’явились у ВПУ №4

У вівторок, 4 вересня, у місті увіковічнили пам’ять трьох звитяжних захисників Вітчизни, колишніх вихованців вищого професійного училища №4 Миколи Грабарчука, Дмитра Миколайчука та Руслана Ліщука. Їхні імена викарбувані на меморіальних дошках на стіні навчального закладу. Герої посмертно нагороджені державними орденами “За мужність” третього ступеня.

Найстарший із них — Руслан Ліщук народився 1978 року в Хмельницькому, професію столяра у ВПУ №4 здобував у 1993-1996 роках. У 2014-ому мобілізований до Збройних Сил України. Помер 28 жовтня 2014 року в шпиталі після важкого поранення під Дебальцевим, де стримував натиск ворога. Посмертно нагороджений відзнакою “Мужність і відвага”.

“…Наші діти хотіли жити, любити, але патріотичний обов’язок був для них понад усе. Хочу, щоб решта матерів України більше не втрачали дітей на війні”, — звернулася до присутніх на урочистості відкриття меморіальних дощок мати Руслана Ліщука Надія Павлівна.

Дмитро Миколайчук родом із села Ломачинці Віньковецького району. Освоював професію штукатура-лицювальника, плиточника, маляра у 2009-2013 роках. До Національної гвардії України призваний 2013-ого. Стрілок, старший солдат героїчно загинув 24 січня 2015 року, стримуючи ворога під Маріуполем.

“Зовсім молодим, у двадцять з гаком, пішов воювати мій онук — золота дитина, завжди підтримував мене, піклувався. Крізь розпач сліз сподіваюся, що рідна кровинка загинула не марно”, — ділиться бабуся наймолодшого героя Миколи Грабарчука Віра Іванівна.

Він родом із села Печеське Красилівського району. Навчався у ВПУ з 2011 до 2015 року, здобуваючи професію штукатура-лицювальника, плиточника, маляра. У 2016-ому призваний до лав Збройних Сил України. Старший солдат, артилерист мінометної батареї загинув на бойовому посту біля села Лобачеве Луганської області.

“Ці діти України віддали за неї найдорожче — власне життя. Прийнявши ворожий вогонь на себе у пеклі війни, показали героїзм та незламність духу українського воїнства. Ціною їхнього життя ми нині під мирним небом. Їхні імена навічно золотими буквами викарбувані в історії міста, країни… Вони — приклад мужності, честі, доблесті”, — зазначив директор училища, військовий запасу Сергій Михайлов.

Шану й скорботу висловили рідним воїнів міський голова Олександр Симчишин, заступник голови обласної ради Валерій Лесков, котрі й відкрили настінні меморіали, а також інші почесні гості. Продовжились урочистості покладанням квітів…

Ірина САЛІЙ

Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *