Культура

Якісна музика і соціальні ініціативи: чим дивував фестиваль “Respublica”?

Наприкінці минулого тижня, з 31 серпня до 2 вересня, в Молодіжному парку вирувала святкова атмосфера найбільшого музичного фестивалю області “Respublica”, який цьогоріч переїхав з Кам’янця-Подільського у Хмельницький.

Публіка на “Respublica” була по-фестивальному колоритною.

Завдяки підтримці міської влади перший день фестивалю, минулої п’ятниці, став безкоштовний. Він розпочався показовими виступами різноманітних спортсменів, які мали б проходити наприкінці червня в рамках іншого фестивалю — “My fest”. Тоді через сильний дощ не вдалося реалізувати багато із запланованого й організатори вирішили нереалізовані заходи перенести на “Respublica”. Відвідувачі фестивалю долучилися до занять з аеробіки, подивилися виступи з фехтування, тхеквондо, кросфіту…

“У свій клуб запрошуємо дітей і дорослих. Дітей приймаємо з шести років, адже з цього віку вони стають дисциплінованішими, — розповідає голова ГО “Хмельницький спортивний фехтувальний клуб “Маестро” Василь Гавадзин. — У березні цього року помер відомий хмельницький тренер з фехтування Георгій Шевченко. Батьки його учнів вирішили продовжити справу свого тренера й створити клуб “Маестро”. Він не комунальний, тому й не безкоштовний, але його перевага — це індивідуальна праця з кожним спортсменом. Завдяки цьому наші учні нині здобувають гарні результати на європейських змаганнях з фехтування”.

Показовий виступ Хмельницького спортивного фехтувального клубу “Маестро”.

Також у перший день фестивалю його відвідувачі могли поплавати водосховищем Південного Бугу на колишній військово-морській шлюпці ЯЛ-6. Керівник морського клубу Олександр Босенко розповів, що таких фрегатів у нашому місті майже не залишилося. Їхнє життя триває не більше десяти років, але постійними реставраціями його продовжує купка ентузіастів.

“Зазвичай ми не катаємо охочих водосховищем Південного Бугу. Натомість з однодумцями щороку вирушаємо у тривалі експедиції Дністром. Цього разу відгукнулися на пропозицію міської влади познайомити хмельничан зі своєю діяльністю та показати їм, наскільки захопливими можуть бути подорожі річками. Через слабкий вітер не змогли йти під вітрилами, довелося налягати на весла. Цьогоріч це останній вихід нашої шлюпки на воду, адже наступні дні будемо готувати її до зимівлі”, — пояснив Олександр Босенко.

Відвідувачі фестивалю могли поплавати водосховищем Південного Бугу на колишній військово-морській шлюпці ЯЛ-6.

На території Молодіжного парку організатори “Respublica” встановили три сцени, на кожній усі три дні виступали по п’ять виконавців. Місцеві ресторатори організували фудкорти, а відвідувачі з інших міст розбили намети. У Хмельницький на фестиваль з’їхалися з Києва, Одеси, Львова, Харкова, Луцька…

“Я приїхав на фестиваль із Києва, — ділиться відвідувач Володимир. — Трішки не звично його бачити у Хмельницькому, а не в Кам’янці-Подільському. Проте хоч тут немає фортеці, але є гарна природа — річка, пляж, сонце створюють гарний настрій. Сподобалися майже всі гурти”.

Публіка відривалася на фестивалі як могла.

Першого дня головну сцену відкривали місцевий гурт “Banana Bus” та білоруський “Іntelligence”. Поєднанням народної та електронної музики слухачів дивував проект “GG Гуляйгород” (Кропивницький, Київ). Їхня творчість — це поєднання традиційної манери багатоголосного співу та народних інструментальних награвань із сучасною електронною музикою.

Певно, найбільшою родзинкою першого дня став спільний виступ гурту “Мотор’ролла” з академічним ансамблем пісні і танцю “Козаки Поділля”.

“Ми поєднали нашу музику з народним колективом, аналогів якому я особисто не знаю. Адже на сцену з нами вийде 80 людей. Це надзвичайно цікавий досвід для нас і, сподіваюся, для відвідувачів фестивалю”, — зазначив лідер гурту “Мотор’ролла” Сергій Присяжний.

“Мотор’ролла” разом із “Козаками Поділля” виконали незвичні для рок-гурту композиції.

Закривав головну сцену “Бумбокс”, на виступ якого прийшло стільки відвідувачів, що на території Молодіжного парку ніде було яблуку впасти.

Втім не менш оригінальним став виступ братів Гжегожевських. На фоні сучасних гуртів виконання традиційних пісень братами-близнятами виглядало незвичним. Втім відвідувачам сподобалося. Під їхню музику танцювали не лише старші люди, а й молодь, одягнена у чудернацькі фестивальні костюми.

Братів Гжегожевських тепло зустріло не лише старше покоління, а й молодь.

Другий і третій дні фестивалю були платними, тому людей трохи поменшало. Залишилися лише справжні шанувальники музики. Відповідно змінилася атмосфера “Respublica” — стало затишніше, з’явилося відчуття справжнього свята.

Квиток коштував недорого  — 250 гривень на день. Такою може бути вартість квитка на концерт одного з хедлайнерів фестивалю, а тут — різноманіття гуртів.

Велику сцену другого дня відкривали Dimicandum (Київ). Магічною музикою чарував луцький гурт “Мотанка”, який, певно, став для багатьох хмельничан справжнім відкриттям на цьогорічному фестивалі “Rock&Buh”. Згодом на головній сцені виступили не менш відомі “Анна” (Львів), “Dash” (Київ) і “Qarpa”, лідеркою якого є письменниця і перша секретарка з питань культури посольства України у Франції Ірена Карпа.

Кожен виступ “Мотанки” – це справжня містерія.

Хедлайнером другого дня став гурт “Jinjer”, заснований у 2009 році в Горлівці Донецької області. Нині “Jinjer” надзвичайно популярний за кордоном, зокрема у США. Цьогоріч його виступ на “Respublica” став першим в Україні. Характерною рисою гурту є унікальний голос солістки Тетяни Шмайлюк, який коливається від чистого, мелодійного вокалу до надзвичайно грубого й важкого крику.

Солістка гурту “Jinjer” Тетяна Шмайлюк дивувала слухачів своїм унікальним голосом.

Не менш цікавими стали інтернаціональні мистецькі проекти, організовані в рамках фестивалю “Respublica”: німецько-український “Music factory project” і нідерландсько-український “Transmission project”.

“Music factory project” проводимо вже вдруге в рамках “Respublica”. Цього року запросили українських музикантів і німецьких танцюристів. Вони десять днів проводили спільні репетиції у Гамбурзі, а нині завітали в Україну. Таким чином намагаємося познайомити різні культури та креативних людей, щоб навчитися чогось одне в одного, — розповідає програмний директор фестивалю “Respublica” Альона Дмуховська. — В “Transmission project” вирішили поєднати двох музикантів: нашого Сашу Буля й голландського Дітріха Франсмайка, який виступає під сценічним псевдонімом “YVI”. На фестивалі вони зіграли подвійний концерт, після якого поїдуть у Європу. Найцікавіше, що вони познайомилися буквально напередодні”.

“Music factory project” – результат співпраці українських музикантів і німецьких танцюристів.

Третій день фестивалю тримав високо підняту планку якісної музики. Спочатку на головній сцені відвідувачів розігрівав львівський “Roll models”. Після них справжню музичну феєрію влаштував легендарний хмельницький гурт “Чумацький Шлях”. Їхній виступ традиційно перетворився на справжнє вибухове шоу.

Виступ “Чумацького Шляху” традиційно перетворився на справжнє вибухове шоу.

До того ж відвідувачам роздали невикористані під час “My fest” фарби холі. Тому концерт “Чумацького Шляху” увінчався гамою кольорових фарб, які витали у повітрі.

Фарби холі.

Опісля виступили експериментальний поп-гурт “Kazka”, епатажний естонський репер “Tommy Cash” і легенда гуцул-металу гурт “Karna”. Фестиваль завершився на ніжній ноті виступом Христини Соловій.

Легенда гуцул-металу гурт “Karna”.

Та не лише мистецтвом був багатий цьогорічний фестиваль “Respublica”. Він продовжив реалізовувати цікаві соціальні ініціативи. Організатори подбали про людей з особливими потребами: для них зробили безкоштовний вхід і створили дві великі платформи, де вони могли б насолоджуватися видовищем. Також безкоштовно пускали на “Respublica” учасників АТО. Організатор фестивалю Андрій Захарко (Зоін) переконаний, що такі заходи — справжній сеанс арт-терапії для українських бійців.

Також на фестивалі реалізували два експериментальні еко-проекти. Так, кожен відвідувач міг купити за десять гривень брендований стакан, з якого пив різноманітні напої. Після завершення його можна було повернути й отримати назад гроші. Втім відвідувачі розібрали більшість уже в перший день “Respublica”, адже це гарний і дешевий сувенір. Також організатори винагороджували матеріально мешканців наметового містечка, які прибрали за собою й принесли пакети зі сміттям.

Організатори “Respublica” привчали хмельничан і гостей міста сортувати сміття.

Хоча дехто з відвідувачів “Respublica” ще не звик до її переїзду в Хмельницький, можна остаточно сказати, що фестиваль вдався. Як доказ цього — море позитивних емоцій і гарний настрій, закарбовані на фото й відео його гостей.

Відвідувачі фестивалю не приховували своїх емоцій.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *