Без категорії

Хмельничани святкували День Незалежності

Відзначення 27-ї річниці Незалежності України проходило у Хмельницькому впродовж усього дня 24 серпня на кількох локаціях. На хмельничан і гостей міста очікували різноманітні художні й спортивні виступи, етногуляння, ярмарки, виставки…

Розпочалося святкування на головній площі міста. Задовго до урочистого дійства свої намети розбили народні майстри з усіх районів області. Там можна було побачити різноманітні види розпису, ляльки-мотанки, вироби з воску, дерева, вишивку… Деякі з народних майстрів працюють в унікальних техніках, наприклад, займаються самобутнім самчиківським розписом.

Так, народний майстер із села Самчики, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Віктор Раковський розповів, що цим видом розпису займається вже більше 30 років.

“Мене приваблює самчиківський розпис своєю самобутністю та красою. Він унікальний за своїм стилем, характером та колоритом. У кожній роботі —  цікава композиція і сюжет, створені відповідно до традицій українського фольклору. Нині беру участь в розробці арт-проекту щодо розпису села Самчики, щоб залучити туди більше туристів”, — зазначив Віктор Раковський.

Урочистості розпочалися о десятій ранку зі спільної молитви. Після цього на великому екрані на сцені увімкнули пряму трансляцію з військового параду в Києві, під час якої на майдані Незалежності разом зі всією Україною вшанували хвилиною мовчання героїв, які поклали своє життя за свободу Батьківщини.

Після перегляду київського параду представники обласної та міської влади привітали хмельничан з Днем Незалежності України, традиційно відзначивши грамотами й подарунками військових, волонтерів і представників різних професій.

Утім головною родзинкою святкування стала презентація проекту “Нація”. 50 хмельничанок, вбраних в аутентичний святковий одяг кінця ХІХ початку ХХ століть, вийшли на сцену й продефілювали подіумом. Присутні могли побачити народний одяг з усіх регіонів України — Волині, Галичини, Полісся, Західного Поділля, Одещини…

“Колекцію зібрала за півтора роки: усе почалося з сорочки з Тернопільщини, яку мені подарувала кума і яка. Коли я взяла її у руки, одразу вразила мене неповторною енергетикою, — ділиться автор проекту “Нація” Ксенія Малюкова. — Хочу, щоб усі українці осягнули унікальність нашого народного вбрання, що є невід’ємною частиною культури й історії. Своїх бабусь і прабабусь, напевно, усі бачили лише на чорно-білих світлинах, і навіть не здогадувалися, наскільки їх вбрання було яскравим”.

Після дебюту в Хмельницькому Ксенія Малюкова планує презентувати проект “Нація” в інших областях України.

Далі гарний настрій дарували різноманітні художні колективи. Зокрема, своєю творчістю поділилися оркестри області, дитяча студія “Козаки Поділля” і заслужений ансамбль танцю “Подолянчик”.

Також на майдан Незалежності завітали байкери у вишиванках, які звідти попрямували у Меджибіж. Продемонстрували свої вміння й вихованці спортивних гуртків і секцій.

Ввечері у Молодіжному парку стартували Етногуляння, які тривали три дні. Там для хмельничан працювали фуд-корти, дарували свою музику дитячі й художні колективи міста, професіонали проводили майстер-класи з народного мистецтва та спорту.

“Приємно, що святкування Дня Незалежності проходить у різних частинах Хмельницького. Кожен може гарно відпочити там, де йому найбільш комфортно. Мені, наприклад, надзвичайно подобається ця місцина на березі Південного Бугу”, — поділився відвідувач Етногуляннь у Молодіжному парку пан Віктор.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *