Освіта

Діти визначалися з майбутньою професією

Отримати нові знання під час літнього відпочинку змогли юні хмельничани у дитячому закладі оздоровлення та відпочинку “Чайка”. Минулого четверга,12 липня, туди завітали фахівці Хмельницького обласного центру зайнятості і в ігровій формі познайомили 150 дітей зі світом професій.

Захід “Моя майбутня професія” складався з кількох етапів, під час яких діти визначилися з майбутнім фахом. Представники центру зайнятості провели з юними відпочивальниками “Чайки” профорієнтаційні ігри “Вибір професії”, “Якби я став..”, брейн-ринг “У світі професій”… Таким чином вони вчили підлітків визначати власні інтереси, нахили й здібності, що допоможе їм у виборі майбутньої професії. Наступним етапом стали психологічні тести, з чим діти успішно справились.

“Тести Голланда і Клімова визначають у дитині нахили до тієї чи іншої професії, — розповідає начальник відділу активної підтримки безробітних Хмельницького міського центру зайнятості Галина Сідорук. — Щоб визначити придатність дитини до конкретної професії, зазвичай потрібно пройти кілька тестів. Дітям це цікаво, їм приємно отримувати результат”.

Крім того, у мобільному центрі профорієнтації молодь ознайомилася з тематичними матеріалами про різні професії, дізналася про вищі навчальні заклади Хмельниччини, переглянула відеоролики про актуальні професії.

Я мрію стати актрисою. Щоб втілити свої бажання в життя, нині навчаюся у Хмельницькій дитячій школі мистецтв. Там ми ставимо вистави для дітей з малозабезпечених сімей, — ділиться 13-річна Ліза Токарська, учениця ліцею №17. — Крім того, щодня вивчаю новий вірш — це допомагає розвивати пам’ять і дикцію. Якщо все ж таки у мене не вийде стати актрисою, то планую працювати тележурналістом”.

Подібні заходи проводяться у дитячих таборах різних частин області.

“Профорієнтаційна робота з учнівською молоддю є однією з важливих послуг обласної служби зайнятості, — зазначає директор обласного центру зайнятості Сергій Черешня. — Фахівці з профорієнтації проводять виїзні інформаційно-просвітницькі акції в школах, пришкільних таборах, дитячих оздоровчих закладах… Так, у червні наші фахівці організували дев’ять подібних заходів у таборах літнього відпочинку, якими охопили понад 800 дітей”.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *