Соціум

Як вберегти дітей від опіків?

Опіки є другою найбільш поширеною причиною дитячих травм у світі. Лише в Україні до семи тисяч дітей щорічно отримують опіки різного ступеня важкості. Щоб зменшити цю невтішну статистику, третій рік підряд інформаційну кампанію проводить проект “Проти опіків”, який виник у Львові. Нещодавно його представники завітали у Хмельницьку міську дитячу лікарню.

За словами координатора проекту “Проти опіків” Мирослави Децик (на фото), українсько-американський освітній проект стартував у Львівській області у березні 2016 року. Його головна мета — змінити свідомість людей, щоб зменшити кількість опікових травм. Для цього була розроблена інформаційна кампанія, яка вже впроваджується на загальнодержавному рівні.

“На Львівщині стався випадок, коли маленький хлопчик, отримавши важкі опіки, був змушений лікуватися у США. На це впродовж року було витрачено кілька мільйонів доларів, адже в Україні він просто не вижив би, — розповідає Мирослава Децик. — Після цього виникла ідея створення нашого проекту попередити подібні випадки. Профілактика опіків коштує значно дешевше, аніж їх лікування. Крім того, важкі опіки у дитини — це травма на все життя”.

Координатор проекту наголосила, що найпоширенішим є опіки гарячою рідиною. Зазвичай вони стаються на кухні й найчастіше трапляються з малюками до п’яти років.

Мирослава Децик поділилися порадами, дотримання яких може мінімізувати ризик отримання дитиною опіків. Так, на кухні не можна ставити посуд зі стравами на край столу. Якщо є маленькі діти, тоді взагалі краще обійтися без скатертини, щоб вони не потягнули її на себе. Готуйте їжу на дальній конфорці та повертайте ручки горщиків від краю плити. Гасіть запалювання олії за допомогою кришки, адже вода спричинить збільшення вогню.

“Не їжте й не пийте нічого гарячого, коли дитина сидить на колінах. Ретельно перемішуйте й перевіряйте їжу перед годуванням малечі, адже всередині вона може залишитися гарячою. Це нібито елементарні поради, але ми не завжди їх дотримуємося в житті. Через це іноді стаються справжні трагедії”, — наголосила Мирослава Децик.

Також вона радить не залишати у ванній відкритим кран з гарячою водою. Якщо є можливість, варто обладнати кран термостатом, що обмежує температуру води до 48 С. У будь-якому випадку не залишайте на підлозі відро чи каструлю з гарячою водою!

У брошурах, які представники проекту роздавали присутнім, наводиться п’ять кроків надання першої медичної допомоги при опіках. Найперше необхідно усунути джерело опіку. Далі — приберіть увесь забруднений одяг, після чого охолодіть постраждалого за допомогою вологої тканини чи холодної води. Потім покладіть чисту, суху тканину на травмовану ділянку. І найголовніше — телефонуйте до швидкої за номером 103!

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *