Місто і влада

З утепленням та ремонтом допоможуть міські програми

У Хмельницькому продовжують діяти програми співфінансування капітальних ремонтів та енергозбереження і термомодернізації багатоквартирних житлових будинків, завдяки якій утеплено вже більше десяти багатоповерхівок, а їхні мешканці переконалися в економії коштів сімейних бюджетів.

На початку цього року Програма утеплення будинків зазнала деяких змін. Депутати прийняли рішення про її продовження до 2022 року, додали нові пункти в перелік наданих послуг та зменшили терміни виготовлення потрібних на це документів. Наразі документ має назву “Програма відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків у м. Хмельницькому на 2018-2022 роки (“Теплий дім”)”.
Якщо раніше виготовленням проектно-кошторисної документації займалося управління житлово-комунального господарства, то тепер для ОСББ або ЖБК, аби розпочати процес утеплення будинку, потрібно лише рішення зборів співвласників багатоповерхівки.
“Мешканці вибирають підрядника, який виконуватиме необхідні роботи за визначеними критеріями, і звертаються в банк про видачу всієї необхідної суми кредитних коштів, — розповідає заступник начальника управління ЖКГ Володимир Путін. — Отримавши ці кошти, підрядник розпочинає роботи з термомодернізації будинку. І як тільки вона буде закінчена та підписаний акт виконаних робіт, з міського бюджету надійде відшкодування у розмірі 50% витраченої суми. Відповідно до умов Програми учасникам також компенсують 15% ставки за кредитом. Ще приблизно 25% тіла кредиту поверне держава з Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України і ці кошти будуть перераховані на рахунок ОСББ чи ЖБК. Тож для співвласників залишається сплатити лише 25% суми, що була витрачена на утеплення будинку, та відсотки за користування кредитом у розмірі приблизно 2-3% річних”.
Цьогоріч у міському бюджеті передбачено три мільйони гривень на реалізацію Програми “Теплий дім”.
Окрім утеплення, ОСББ та ЖБК можуть скористатися новою послугою, якої у поперед-ньому варіанті Програми не було: встановлення сонячних батарей на дахах.
“Ми пропонуємо учасникам Програми встановити на дахах будинків сонячні батареї. Це недешеве задоволення: ціна робіт сягає орієнтовно 54 тисяч євро (на двопід’їзний будинок), проте рішення досить перспективне”, — вважає Володимир Путін. Отриману електроенергію можна використовувати для потреб мешканців будинку, для зменшення енергоспоживання в місцях загального користування (ліфтах, під’їздах) або ж продавати енергію за “зеленим тарифом”. Орієнтовно її можна продати по 4,32 (без ПДВ) гривні за 1 кВт/год. при закупівельній ціні 1,68 гривні. Тобто будинок купуватиме електроенергію за меншою ціною, а продаватиме обленерго по 4,32. За цю різницю можна відшкодувати 50% отриманого кредиту. Відтак за п’ять-шість років фактично без капіталовкладень можна отримати у власність сонячні батареї. Продаючи отриману електроенергію, будинок зможе заробляти на цьому 8-10 тисяч гривень у місяць. Ці кошти можна витрачати на утримання ОСББ та прибудинкової території.
Також у Хмельницькому працює Програма співфінансування капітальних ремонтів. Співфінансування встановлене у різному відсотковому співвідношенні. “Все залежить від віку будинку та виду ремонтних робіт. Скажімо, якщо житловому будинку від 10 до 25 років, то з міського бюджету буде виділено 40% коштів, а мешканцям необхідно зібрати решту. У будинках від 25 до 50 років співвідношення коштів буде прямо протилежне. Лише 20% грошей доведеться профінансувати мешканцям будинку, вік якого сягатиме більше 50 років, а 80% сплатить міський бюджет. Варто також знати, що стовідсоткове фінансування з бюджету передбачається на капітальний ремонт прибудинкових територій, спортивних, дитячих майданчиків та у випадках, коли невиконання робіт може призвести до аварійного стану будинку”, — зауважує Володимир Путін.
У 2017 році скористалися Програмою співфінансування мешканці восьми житлових будинків: зробили капітальний ремонт покрівель  на вул. Подільській, 149 та вул. Свободи, 22. Капітальний ремонт, заміну вікон у місцях загального користування, заміну віконних відливів, покриття парапетів житлових будинків — за адресами: вул. Подільська, 149, вул. Вайсера, 15 і 4/2, вул. Шевченка, 99, просп. Миру, 93 і 67.
Наразі в Хмельницькому вже є кілька учасників Програми співфінансування капітальних ремонтів. Зокрема, на вулиці Пилипчука, 4 розпочато заміну дахового покриття на двоповерховому будинку. Підрядник використовує металопрофіль замість шиферу, облаштує водоприймальні жолоби та встановить водостічні труби. За цей обсяг робіт мешканці сплатять грошову частку в розмірі 20% при кошторисній вартості проекту 360 тисяч гривень. Також методом співфінансування запланований демонтаж м’якої покрівлі на будинку №54/2 на вулиці Купріна (на фото). Тут замість м’якої буде встановлена шатрова покрівля. На черзі капітальний ремонт дахів на вулиці Проскурівській, 64 та Свободи, 8б. Мешканці на Старокостянтинівському шосе, 8 скористались Програмою співфінансування й замінили вікна та відливи у своєму домі. Також зробили капітальний ремонт, заміну дверних коробок у житловому будинку №49 на вул. І.Франка. Готуються документи на капітальний ремонт і заміну вікон у під’їздах у будинку №2 у пров. Іподромному. А ось мешканці на проспекті Миру, 95/1 на загальних зборах вирішили скористатись одразу двома міськими програмами і виготовити технічний проект на утеплення фасаду будинку й ремонт даху, розраховуючи згодом зекономити на використанні енергоресурсів. Мешканці будинку на вулиці Лікарняній, 1 також замовили виготовлення проектно-кошторисної документації на заміну дахового покриття, а будинку на Свободи, 6а — на заміну стояків. На фінішній прямій — підготовка до утеплення будинку та ремонту даху на проспекті Миру, 93. Раніше тут замінили вікна у під’їздах також з допомогою міської Програми термомодернізації та енергозбереження.
Той, хто планує скористатися міськими програмами, може звернутися до Центру енергоефективності за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам’янецька, 54, тел. 65-12-59 або ж в управління житлово-комунального господарства, що на Проскурівській, 1.
Вікторія Стандрійчук
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *