Соціум

Міська влада допомагатиме бізнесу впроваджувати інновації

Сьогодні, 6 липня, міський голова Олександр Симчишин підписав з представниками семи банків меморандум про часткове відшкодування з міського бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими підприємцями на інвестиційні проекти.

Нинішні відсоткові ставки за кредитами відлякують багатьох підприємців звертатись у банки, щоб отримувати кошти на розвиток власного бізнесу. Відповідно це гальмує створення нових робочих місць. Ще минулого року міська влада власними зусиллями вирішила змінити цю ситуацію.

За словами Олександра Симчишина, минулого року в міському бюджеті було закладено мільйон гривень на часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами. Втім представники бізнесу не поспішали користуватися цією програмою через її забюрократизованість. Відповідно було прийняте рішення спростити процедуру й налагодити співпрацю з банками. Під час минулої сесії міської ради депутати прийняли рішення “Про затвердження Порядку часткового відшкодування з міського бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами підприємництва для реалізації інвестиційних проектів”, яке запускає цей процес у дію.

“Відшкодування відсоткової ставки за кредити допоможе розвитку хмельницького бізнесу, а у результаті збільшить кількість робочих міць і надходження до бюджету. Підтримуватимемо підприємства, які мають інвестиційний розвиток і відповідають стратегії розвитку міста до 2025 року. Найперше орієнтуємося на тих, хто займається виробництвом, — розповідає Олександр Симчишин. — Підприємців же закликаю не боятися розвиватися й брати кредити, адже у цьому ми будемо допомагати. Від них вимагаємо лише сумлінно сплачувати податок на доходи фізичних осіб, адже його значна частина йде до міського бюджету, від чого залежить розвиток Хмельницького”.

Міський голова зазначив, що на друге півріччя у бюджеті на цю програму передбачено мільйон гривень. У 2019-му планують закласти два-три мільйони гривень. Відшкодування проходитиме за обліковою ставкою Національного банку України. Максимальна сума відшкодування становить 300 тисяч гривень.

“Досвід усіх успішних країн світу свідчить, що економіка держави може бути сильною, якщо спостерігається високий рівень розвитку малого та середнього бізнесу. Нинішнє рішення міської ради про часткове відшкодування відсоткових ставок дозволить підприємництву розвиватися у Хмельницькому, — розповідає директор Південно-Західного регіонального управління “ПриватБанку” Юрій Браніцький. — Підприємцям, які хочуть стати учасниками цієї програми, не потрібно боятися, чи їм повернуть відсотки за кредит або сидіти годинами на комісіях міської ради. Їм необхідно лише прийти у банк. Там вони зможуть зорієнтуватись, чи їхні інвестиційні проекти відповідають розробленим критеріям”.

Отож, щоб стати учасником цієї програми, підприємцям потрібно звертатися в один із семи банків, з якими підписано меморандум. Це зокрема, “Ощадбанк”, “ПриватБанк”, “Укргазбанк”, “Укрексімбанк”, “Кредобанк”, “Райфайзен Банк Аваль”, “Банк Південний”.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *