Без категорії

Оператор завищив заборгованість “Хмельницькгазу” майже на 111,08 мільйона гривень

Оператор газотранспортної системи (ГТС) штучно збільшує суму заборгованості ПАТ “Хмельницькгаз” за послуги балансування з застосування коефіцієнта 1,2 до вартості газу, використаного на виробничо-технологічні потреби. Згідно з діючою угодою між ПАТ “Хмельницькгаз” та “Укртрансгаз” підвищуючий коефіцієнт не застосовується, якщо розмір небалансу не перевищує 5%. Тому дії оператора ГТС є необгрунтованими, спрямованими на штучне збільшення сум заборгованості.

Таку позицію ПАТ “Хмельницькгаз” підтримав профільний регулятор. НКРЕКП після проведення перевірки “Укртрансгазу” визнала дії компанії неправомірними, наклала на оператора ГТС штраф та зобов’язала надати обґрунтування до застосування коефіцієнта 1,2.

Заборгованість ПАТ “Хмельницькгаз” перед оператором ГТС станом на 1 червня цього року склала 74,96 мільйона гривень без урахування коефіцієнта 1,2, а з нарахованим коефіцієнтом, який з’явився у виставлених рахунках з травня 2017 року, заборгованість стала 134,47 мільйона, різниця складає 59,51 мільйона гривень. Проте ПАТ “Укртрансгаз” вважає, що компанія начебто має ще більшу заборгованість, ніж 134,47 млн. грн.

Укртрансгаз” подав до господарського суду Хмельницької області позов про стягнення з ПАТ “Хмельницькгаз” заборгованості за послуги балансування обсягів природного газу та штрафних санкцій на загальну суму 75,67 млн. грн., з яких 24,1 мільйона — штрафні санкції, нараховані на основну суму боргу 51,57 мнл.грн. та власне 51,57 мільйона — сума основного боргу, що виник до 1 травня 2017 року за рахунок вищезазначеного коефіцієнта, який був відсутній у рахунках.

Звернення ПАТ “Хмельницькгаз” до оператора ГТС про надання обґрунтування щодо суми боргу та приведення розрахунків до встановлених законом норм ПАТ “Укртрансгаз” ігнорує. Тому компанія буде доводити свою правоту в суді.

Газорозподільна компанія дійсно має кредиторську заборгованість перед “Укртарнсгазом”, яка сформувалася через збитковість тарифу на розподіл газу, який не покриває усіх витрат компанії.

Чинною структурою тарифу, встановленого НКРЕКП для ПАТ “Хмельницькгаз”, передбачено, що компанія купуватиме на ринку газ для виробничо-технологічних та власних потреб за ціною 5965 грн./тис. куб. м. (без ПДВ). При цьому 2017 року фактична середньорічна ціна склала 8035 грн./тис. куб. м. (без ПДВ), а середньомісячна ціна за п’ять місяців цього року становить 10848,8 грн./тис. куб. м. (без ПДВ) з урахуванням коефіцієнта 1,2.

Вчергове зауважу, що нинішня тарифоутворююча політика держави та щодо розрахунків у сфері розподілу природного газу робить збитковими операторів ГРС, — акцентує фінансовий директор ПАТ “Хмельницькгаз” Олександр Храпицький. —Тому вже за перший квартал наші збитки склали 52,8 мільйони гривень. До кінця року вони надалі зростатимуть”.

За інформацією прес-служби ПАТ “Хмельницькгаз”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *