Подробиці

Колишньому головному освітянину обрали запобіжний захід

У вівторок, 30 травня, приблизно о 23.50 на в’їзді до міста сталася жахлива аварія — “Nissan Leaf” зіткнувся з причепом “Камазу”, внаслідок чого загинули дві людини й важко травмовані п’ятеро. За кермом легковика був нині колишній директор міського департаменту освіти та науки Роман Миколаїв. Сьогодні, 1 червня, у Хмельницькому міськрайонному суді йому обирали запобіжний захід.

В автомобілі разом із Романом Миколаївим було троє дітей і троє дорослих. Двоє останніх загинули під час ДТП, зокрема завідуюча дитсадка №53 Наталія Докторук, з якою Роман Миколаїв мав невдовзі взяти шлюб. Також загинув Олександр Манзюк — чоловік методистки департаменту освіти й науки Антоніни Манзюк. Вона й троє дітей нині в лікарні у важкому стані.

Під час судового засідання слідчий розповів про подробиці цієї трагедії. За його словами, Роман Миколаїв повертався зі святкування дня народження доньки загиблої Наталії Докторук на службовому автомобілі “Nissan Leaf”. Експертиза свідчить, що колишній посадовець перебував у стані алкогольного сп’яніння: у його крові виявили 0,61 проміле. Не врахувавши безпечної швидкості й дорожньої ситуації, він зіткнувся з причепом “Камазу” на правій частині дороги.

За попередньою інформацією, водій вантажівки зупинився, щоб її підремонтувати. Він увімкнув габаритні вогні та виставив аварійний знак. Втім остаточно цей факт має ще підтвердити слідство.

Слідчий подав клопотання обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці без права внесення застави. Свою позицію він аргументував тим, що слідство на початковому етапі, не всі свідки опитані, тому є ймовірність, що колишній посадовець буде чинити на них тиск. Роману Миколаїву загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі. Відповідно він може намагатися втекти від відповідальності. Позицію слідчого підтримали прокурор і захисник потерпілих.

Службовий “Nissan Leaf”, на якому Роман Миколаїв скоїв ДТП. Фото зі сторінки у Facebook Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області.

Роман Миколаїв найперше зазначив, що він до кінця життя молитиме прощення у родичів загиблих і постраждалих. Помітно, що на лаві підсудних він був у пригніченому стані. Він визнав свою провину й те, що вживав алкоголь.

“Я визнаю свою провину, але не можу усвідомити її глибини поки не дізнаюсь усі подробиці слідства, адже не все пам’ятаю, — розповідає Роман Миколаїв. — Наталія попросила заїхати на святкування дня народження доньки й привітати її. Спочатку не планував там залишатися надовго, адже там був її колишній чоловік. Натомість мав заїхати у дитячий табір “Чайка”, бо там тривала підготовка до його відкриття. Його працівники мені зателефонували, що все гаразд, тому вирішив залишитися на святкуванні. Випив три келихи шампанського, але відтоді минуло кілька годин, як сів за кермо. У авто стало спекотно і я відвів очі, щоб увімкнути кондиціонер. Причіп побачив в останню мить, а далі — пам’ятаю, як підводжуся з асфальту. Я не пам’ятаю, чи на причепі були увімкнуті габаритні вогні”.

Захист підозрюваного попросив у судді обрати йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

У результаті суддя Сергій Марцинкевич постановив обрати Роману Миколаїву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 26 липня без можливості внесення застави.

До речі, наступного дня після ДТП Романа Миколаїва звільнили за власним бажанням з посади керівника міського департаменту освіти і науки. Міський голова Олександр Симчишин під час брифінгу заявив, що правила користування службовими авто міськими посадовцями стануть суворіші.

Андрій ЯЩИШЕН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *