Соціум

Щасливі миті дитинства

В Україні День захисту дітей відзначається щорічно 1 червня з 1998 року відповідно до Указу Президента України. Мета свята – не лише відзначити безтурботність і швидкоплинність дитинства, як певного періоду у житті кожної людини, але й нагадати про те, якими беззахисними і уразливими діти є насправді. У Женевській декларації, що є одним із найперших документів про права дітей, йдеться про необхідність соціального захисту прав кожної дитини. На сьогодні Декларація прав дитини, прийнята ООН 1959, вважається міжнародним документом, принципами якого керуються більшість країн світу, зокрема й Україна.

У Хмельницькому святковий день розпочався з концертної програми “Барви дитинства” на майданчику поблизу кінотеатру ім. Т.Шевченка. На сцені виступали танцювальні колективи “Подолянчик ”, “Ельдорадо”, “Козацькі джури”, співоча “Злагода”, декламувала вірші Єва Булинок.

Зі святковою промовою до малечі і дорослих звернувся заступник міського голови Володимир Гончарук: “Саме ці дітки через 20-30 років будуть визначати, чим буде Україна і ким будуть українці. Саме вони з їхніми науковим, культурним потенціалами будуть вирішувати, чи буде Україна європейською державою. І ми повинні щодня максимально робити все, щоб наші діти були нашою гордістю”.

Після концертної програми усі охочі потрапили на танцювальний майстер-клас, запускання повітряних зміїв, малювання крейдою на асфальті, на гру в баскетбол…

Дитячий показ мод відбувся у місті вперше. Юні моделі демонстрували святковий одяг, шкільну форму та вишиванки. Малеча дефілювала в одязі місцевих представників брендів “Pollardi”, “Veerdna” та “Federikids”.

Хмельничани потрапили і на безкоштовний концерт учнів дитячої музичної школи №1 імені М.Мозгового. Юні музиканти порадували грою на різноманітних інструментах, серед яких були фортепіано (Катерина Тарадай), ксилофон (Владислав Яцьковський), труба (Богдан Мислицький) та багато інших. Учні музичної школи є лауреатами багатьох місцевих і всеукраїнських конкурсів та прославляють наше місто, здобуваючи почесні місця у них.

Цього дня дітей розважали у різних частинах міста, зокрема поряд із Центром національного виховання учнівської молоді було влаштовано розважально-ігрову програму і конкурс малюнків на асфальті; біля ТЦ “Агора” відбувся концерт учнів дитячої музичної школи №3; поблизу ХДШМ “Райдуга” — концерт учнів вокально-хорового та хореографічного відділень “Мистецька країна щасливих дітей” та було представлено сучасний формат вуличної галереї.

На відкритті “Бібліотечного літа” працівники центральної бібліотеки міста запрошували маленьких хмельничан до відвідин, пропонуючи їм не лише захоплюючі книжки, але й різноманітні розваги, майстер-класи, пізнавальні уроки.

Заходи відбувалися за сприяння Хмельницької міської ради, управлінь молоді і спорту, культури.

День захисту дітей у місті відзначився у піднесено святковому настрої. Діти розважилися залишивши ще один день на згадку, а дорослі ненадовго почувалися дітьми. Про що не варто забувати за розвагами — це берегти тендітні життя маленьких людей сьогодні, адже у їхніх руках може бути непередбачуване завтра.

Марина КОВАЛЬЧУК

Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *