Соціум

Хмельничани не хочуть голосувати за законом Януковича

Вчора, 15 травня, на майдані Незалежності зібралося півсотні громадських активістів, представників політичних сил і пересічних хмельничан з вимогою прийняти нове виборче законодавство.

Подібні акції на підтримку нового законопроекту, яке передбачає голосування до парламенту за пропорційною системою з відкритими регіональними списками, проходять в різних містах України. Наймасовіша акція має відбутися під стінами Верхової Ради України вже цього четверга.

Один із організаторів акції у Хмельницькому, координатор ГО “Центр UA” в області Олег Черненко (на фото) переконаний, що виборча реформа — один із кроків до якісного оновлення політичної еліти в Україні. Парламентарії мусять проголосувати за зімни до законодавства, адже це важлива частина коаліційної угоди в парламенті, міжнародне зобов’язання України та передвиборча обіцянка президента Петра Порошенка. Проте багато народних депутатів проти виборчої реформи, адже вона суперечить їхнім особистим інтересам.

“Нині виборча система функціонує за закритими списками, в яких ми бачимо лише перших кандидатів. Це зазвичай лідер політичної сили й впізнавані люди — спортсмени, військові, митці. Фактично ми купуємо кота в мішку, адже виборець навіть не здогадується, які темні особистості можуть бути далі у списку, — розповідає Олег Черненко. — Це головна вада чинного закону, який був прийнятий ще в часи Януковича. Тому ми спільно з партіями підтримуємо новий виборчий кодекс, прагнемо вплинути на народних депутатів, щоб ті внесли потрібні зміни до законодавства”.

Під час мітингу присутні могли висловити власні думки, чому необхідно реформувати виборче законодавство. Втім чи прислухаються парламентарії до голосу народу — покаже час.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *