З життя громади

Хмельницький ремонтується і розбудовується

За сприятливої погоди активно тривають будівельні роботи в комунальній сфері нашого міста. Заплановано капітальні та поточні ремонти доріг, тротуарів, прибудинкових територій, виділено фінансування на утримання об’єктів житлово-комунального господарства та благоустрій міста, яке потрібно освоїти вчасно і в повному обсязі.

Завершуємо минулорічні об’єкти
Маємо кілька капітальних об’єктів, які торік через ряд об’єктивних причин не були здані в експлуатацію. Фонтан у Дендропарку — один із них. Рік тому тут розпочали реконструкцію. Передбачалося відремонтувати пішохідні доріжки, облаштувати новий фонтан, клумби та освітлення. Але повністю завершити ремонт не вдалося. Нині ж пішохідні доріжки встелені різнокольоровою плиткою, встановлені нові лавочки та смітники. Вночі фонтан підсвічується різнокольоровими барвами, збираючи сотні захоплених хмельничан.
Стосовно доріг — підрядники продовжили роботи на вулицях Кармелюка, Свободи, а також завершили ремонт під’їзної дороги до садового товариства в Лезневому. На черзі — завершення важливого для транспортного сполучення міста ремонту найстарішого (74 роки) в місті мосту на Старокостянтинівському шосе. На його капремонт було виділено 12 мільйонів гривень. Підрядник — львівське ТзОВ “Західтрансбуд” облаштовує пішохідну частину з обох боків дороги новим бетонним покриттям, а потім візьметься за укріплення його нижньої несучої частини. На фінішній прямій будівельні роботи на площі Свободи. Тут монтують граніт на чаші фонтану, а вже незабаром вистелять тротуарну плитку.

Прибудинкові території видозміняться
На вулиці Кам’янецькій, 56, 58 та 60/2 облаштовуються прибудинкові території. Торік тут уклали лише один шар асфальту, а тепер за технологією ще один — верхній. Вже завершили кілька нових об’єктів, зокрема прибудинкові території на Старокостянтинівському шосе, 11, вул. Курчатова, 102/1, вул. Проскурівського підпілля, 127/1а біля педагогічної академії.
Цьогоріч запланований поточний ремонт як мінімум 30 прибудинкових територій. На це в бюджеті міста передбачено 4 мільйони гривень. А загалом на капремонтах потрібно освоїти 31,5 мільйона гривень з бюджету. За них вистелять новий асфальт, облаштують бордюри, доріжки, на окремих з’являться еко-парковки.
t оновлюються мережі зовнішнього освітлення
Ремонтні бригади працюють на вулицях Старосадовій та Яблуневій у Книжківцях, на під’їзній дорозі до масиву “Проскурівщина”, що за тролейбусним парком. Торік там була прокладена нова дорога, а цьогоріч буде встановлене якісне освітлення. Для освітлення магістральних шляхів передбачено 4 мільйони гривень. За ці кошти замінять натрієві лампи на LED-освітлення потужністю 150 Ват вздовж проспекту Миру, на двох ділянках на вул. Кам’янецькій, по одній на Львівському шосе та вул. Подільській.

Місто співфінансує капітальні ремонти багатоповерхівок
У Хмельницькому діє програма співфінансування капітальних ремонтів. Торік власники майже 10 об’єктів стали її учасниками. За умовами програми співфінансування капремонтів ще не впорядковано жодного об’єкта, але процес укладання договорів триває. Найбільше охочих замінити вікна. Цілком виправдано, якщо брати до уваги, що колишні ЖЕКи замінювали лише скло. Тож подекуди рами взагалі не придатні. На кількох об’єктах потрібен ремонт покрівель. Триває реконструкція покрівлі на вулиці Купріна, 54. Мешканці зібрали 10% потреби на капремонт, а 90% виділяє влада. І незабаром замість м’якої покрівлі буде шатрова, вкрита металочерепицею. Цього року хочемо запропонувати хмельничанам на умовах співфінансування капітальний ремонт із заміною мереж водопостачання та водовідведення.

 Нові дитячі майданчики
Головне, що коштів передбачили на це вдвічі більше, ніж торік. Але не слід забувати, що й обладнання, й робота значно подорожчали. Тож заплановано встановити понад 50 об’єктів. До кінця літа, думаю, справимося.
Василь Новачок, начальник міського управління житлово-комунального господарства
Фото з архіву редакції

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *