Культура

Хмельницький стає привабливішим для туристів

У суботу, 12 травня, у Хмельницькому відкрили новий туристичний сезон. Основні події проходили на вулиці Проскурівській, де не лише гості обласного центру, а й місцеві жителі могли дізнатися багато нового про рідне місто.

Під час відкриття туристичного сезону на Проскурівській міський голова Олександр Симчишин заявив, що нині поставлена амбітна мета — зробити Хмельницький містом фестивалів, а отже, містом подієвого туризму.

Міський голова випробовує віртуальний путівник містом.

“Ще під час минулорічного відкриття туристичного сезону багато хто вважав, що у нашому місті майже немає цікавих заходів, які можуть сподобатися туристам. Проте останнім часом змогли напрацювати чимало нових яскравих фестивалів. До нас почали їхати, нами почали цікавитися. Втім цього замало. Щоб досягти амбітної мети, потрібно зробити ще немало кроків, які дійсно перетворять Хмельницький у місто подієвого туризму”, — наголосив міський голова.

Присутні могли отримати туристичні путівники “Хмельницький цікавий”. У них розміщено інформацію про всі музеї, які є в обласному центрі, храми, кінотеатри, готелі, ресторани. Існування деяких музеїв, можливо, стане навіть відкриттям для корінних хмельничан. Для зручності туристів у путівнику вказані графік їх роботи та контактні телефони.

Утім найцікавішим елементом путівника є стильна мапа центральної частини Хмельницького. На ній нанесені найяскравіші пам’ятки міста й головні об’єкти туристичної інфраструктури.

Відвідувачам відкриття туристичного сезону роздавали стильні туристичні путівники “Хмельницький цікавий”.

Ті, хто долучився до відкриття туристичного сезону, мали змогу за допомогою окулярів віртуальної реальності і проекту “Небесний Проскурів” здійснити інтерактивну мандрівку містом. До речі, побачити Хмельницький з висоти пташиного можуть усі охочі, завітавши у місцеві музеї та бібліотеки.

Після офіційного відкриття туристичного сезону відбувся парад живих скульптур. Це відомі особистості, тісно пов’язані з історією нашого міста. Зокрема, можна було сфотографуватися з живою скульптурою гетьмана Богдана Хмельницького, видатного бандуриста, учасника УПА Костя Місевича, який народився у 1890 в селі Лезнєве Проскурівського повіту, міського голови Проскурова 1917-1921 років Миколи Сікори, який дбав про розвиток освіти й випускав проскурівські гроші — бони, визначної акторки універсального перевтілення і співачки Катерини Рубчакової…

Жива скульптура Соломона Барака, який прославився тим, що у 1880-х роках організував успішне виробництво мінеральних газованих напоїв у Проскурові.

Виявляється, що на території нашого міста була розташована фортеця. Про цей не всім відомий факт можна було дізнатися під час інтерактивних лекцій, які проводили місцеві краєзнавці у мистецькому дворику музичної школи №1, що на вулиці Проскурівській, 18.

Зокрема, краєзнавець Сергій Єсюнін під час лекції “Історія Хмельницького в листівках” розповів, що дотепер невідомо, коли точно було засноване наше місто. У Варшавському архіві зберігається документ, де вперше звучить тодішня назва Хмельницького — Плоскирівці. Там згадується, що у 1431 році Плоскирівці були віддані у володіння Янові Чанстуловському. А у 1565 році згадується, що тут був замок.

“Цей замок був дерев’яно-земляний. За документами він був розташований на території, де річка Плоска впадає у Південний Буг, — розповідає Сергій Єсюнін. — У ті ж часи наше місто отримує Магдебурзьке право, яке дало Плоскирівцям міські права проводити ярмарки і займатися торгівлею”.

“Кам’яні укріплення Плоскирівської фортеці проектував відомий італійський архітектор Бернардо Морандо”, – Сергій Єсюнін.

За словами краєзнавця, фортеця, збудована у Плоскирівцях, мала стримувати татарські набіги. З часом у неї з’явилися кам’яні укріплення, які проектував відомий італійський архітектор Бернардо Морандо. На жаль, фортеця не вціліла під час національно-визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького 1648-1657 років. Ніхто, зрештою, навіть і не намагався її відбудовувати.

Відвідувачів інтерактивних лекцій частували напоями і смаколиками “Короля мінеральних вод”. Саме так називали проскурівського міщанина Соломона Барака. Він став відомим тим, що у 1880-х роках організував успішне виробництво мінеральних газованих напоїв у Проскурові.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *