З життя громади

Благодійникам подякували “Ангелами доброти”

Останні роки показали, що сила України полягає в її активних громадянах. Саме благодійники і волонтери навіть у найскрутніші часи готові протягнути руку допомоги ближнім. Щоб відзначити їх неоціненний вклад, найактивніших благодійників Хмельниччини вчора нагородили почесними грамотами та статуетками Ангел доброти. Церемонія відбулася в обласній філармонії.

Активним благодійникам дякували в рамках регіонального конкурсу Благодійна Хмельниччина-2017, що вдруге організовує Асоціація благодійників України та ГО Мистецька сотняГайдамаки. Цей захід є частиною загальнонаціонального конкурсу Благодійна Україна.

За словами учасниці Мистецької сотніГайдамаки Марини Українець, окрім нашої області, такі заходи проходять ще в десяти регіонах України. Найбільша частина заявок — 112 надійшла з Вінниці. Хмельниччина за кількістю активних благодійників посіла другу сходинку з 81 заявкою.

Це важко назвати змаганням між областями. Це лише спосіб висловити подяку нашим волонтерам і благодійникам за їхню важку й важливу працю. У цьому році від Хмельниччини надійшло значно більше заявок, аніж у попередньому. Помітно, що до волонтерського руху долучаються все більше школярів і студентів, — зазначила Марина Українець.

Переможців визначали у десяти номінаціях. Зокрема, Благодійник неурядового сектора, Регіональний благодійник, Колективне волонтерство… Найактивнішим вручали не лише почесні грамоти, а й статуетку Ангел доброти. Привітав волонтерів і міський голова Олександр Симчишин.

Можна часто почути дискусії, чи потрібно дякувати благодійникам, адже вони роблять добро безкорисно, — розповідає Олександр Симчишин. — Я переконаний, що дякувати потрібно. Благодійники і волонтери чинять добро за покликом серця. За те, що вони простягають руку допомогти нужденним, роблять Україну сильнішою, ми щиро вдячні. Вони — гарний приклад для решти українців.

Кожен з присутніх благодійників займається близькою для себе справою. Хтось акцентує увагу на освіті, хтось піклується про людей похилого віку, хтось допомагає важкохворим… Втім, з огляду на нинішню ситуацію, багатьох об’єднує війна й допомога захисникам України.

Переможцями у категорії “Благодійність неурядового сектора” стали волонтери, які працюють у ТЦ “Дитячий світ” (Хмельницький), друге і третя місця посіли художній колектив головного управління Національної поліції в Хмельницькій області і прихожани УПЦ КП міста Хмельницького; у категорії “Регіональна благодійність” — Благодійний фонд “Карітас” (Хмельницький), БО “Фонд родини Кольгофер” (Хмельницький), “Благодійний фонд “Міст” ім. Михайла Савенка (Кам’янець-Подільський). У категорії Благодійна акціяволонтерський рух Твори добро — даруй надію (Полонне) та дві Хмельницькі спеціалізовані школи: №№8 і 27 ім. Дмитра Іваха. У категорії “Благодійність в освіті і культурі” перемогли “Благодійний фонд “Міст” ім. Михайла Савенка” (Кам’янець-Подільський), Олександр Миклуш (Славута), Благодійний фонд “Благородні серця ЕЛЕОС” (Хмельницький).

Найактивніші в номінації “Колективне волонтерство” були ТОВ “ТІН Імпекс” (Хмельницький), ГО “Нетішинська самооборона”, відділення ВБО “Турбота про літніх в Україні” (Хмельницький), а у категорії “Благодійність у соціальній сфері” — Хмельницький благодійний фонд “Хесед Бешт”, волонтерський лідерський рух ГО “Розвиток” (Хмельницький), Будинок дитячої творчості (Нетішин).

Турбота про літніх в Україні” працює у Хмельницькому з 2011 року, а Всеукраїнській організації нині вже 17 років. Наразі у нас є приміщення, люб’язно надане міською владою і територіальним центром соціального обслуговування, — розповідає виконавчий директор підрозділу Всеукраїнської благодійної організації “Громадська організація “Турбота про літніх в Україні” в місті Хмельницькому Алла Соловей. — Нині активно працюємо в трьох напрямках: малозабезпечені верстви населення, літні люди і українські бійці. Для останніх шиємо подушки й плетемо килимки, щоб захисникам було тепло на фронті”.

У категорії “Молодіжна благодійність” перемогу здобули благодійний фонд “Центр Добриня” (Хмельницький), Шепетівський НВК №1, Ізяславський НВК ім. Олександра Кушнірука, Хмельницька ЗОШ №21. У категорії “Благодійність у захисті України” — ГО “Тепло рідних сердець” (Хмельницький), “Хмельницька Армія SOS” Благодійного фонду “Центр Добриня” (Хмельницький), ГО “Нетішинська самооборона”, благодійний фонд “Подих надії нації” (Хмельницький).

Найкращими громадськими благодійниками стали Тетяна Ісламова, Сергій Мандзій та Діана Гайдук (Хмельницький), Олександр Миклуш (Славута), а звання “Волонтер року” отримали Ірина Худзик, Тетяна Баско (Хмельницький), Анатолій Потерба (Старокостянтинів).

Церемонію нагородження прикрасили художні номери.

Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *